Niecodzienny sposób na przygotowanie pizzy. Idealny w sezonie grillowym

Taka pizza zaskoczy każdego i to nie ze względu na jej składni, a raczej przez wzgląd na to, jak się ją przygotowuje. Tę pizzę robimy bowiem na grillu. To naprawdę świetny sposób na pyszny posiłek, który zaskoczy wszystkich. A jej przygotowanie jest niezwykle proste.
Nowy sposób na przygotowanie pizzy. Idealny na sezon grillowy
Pizza to bez wątpienia jedna z ulubionych potraw ludzi na całym świecie. Choć zdania co do dodatków, sosów czy sposobów przygotowania mogą się różnić, popularności pizzy nie da się zakwestionować. Dlatego w tym sezonie grillowym proponujemy zaskoczyć gości i domowników pizzą, jakiej jeszcze nie próbowali.
Pizza z grilla to świetny sposób na pyszne danie, które nie tylko niesamowicie łatwo się przygotowuje, ale również obłędnie smakuje. I jak w każdej pizzy - dodatki są całkowicie dowolne. Najważniejsze jest ciasto, ser i sos.
Pizza z grilla. Danie, które zachwyci wszystkich domowników i gości
Pizza z grilla może być podawana jako danie główne lub dodatek do grilla. Samo przygotowanie ciasta niczym się nie różni od tradycyjnego. Różnice znajdziemy natomiast w pieczeniu, ponieważ najpierw przypiekamy ją z jednej strony, a następnie odwracamy i dopiero wtedy dodajemy dodatki.
W naszym przepisie znalazł się również punkt na oliwę czosnkową. Choć można go pominąć, bo nie jest on obowiązkowy, to polecamy spróbować choć raz przygotować ją w ten sposób. Dzięki temu będzie miała ona wyjątkowy smak i aromat.
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 450 g mąki
- 30 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- Na pizzę:
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sos pomidorowy
- 150 g sera tartego
- opcjonalnie: ulubione dodatki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miksera i dokładnie wyrabiamy.
- Kiedy będziemy już mieli gładkie i sprężyste ciasto, przekładamy do miski wysmarowanej oliwą.
- Przykrywamy i odstawiamy na około godzinę lub aż podwoi swoją objętość.
- W tym czasie wlewamy oliwę do rondelka i dodajemy drobno posiekany czosnek.
- Podgrzewamy kilka minut, by oliwa przeszła smakiem czosnku.
- Rozgrzewamy naszego grilla.
- Ciasto dzielimy na pół i każdą część rozciągamy w wybrany przez siebie kształt.
- Kładziemy ciasto na czystym ruszcie.
- Pieczemy, aż dół stanie się lekko brązowy.
- Obracamy ciasto.
- Smarujemy oliwą czosnkową.
- Układamy sos pomidorowy, ser i wybrane przez nas dodatki.
- Pieczemy, aż ser się rozpuści.