Niecodzienny sposób na przygotowanie pizzy. Idealny w sezonie grillowym

Niecodzienny sposób na przygotowanie pizzy. Idealny w sezonie grillowym
Autor: Shutterstock.com Niecodzienny sposób na przygotowanie pizzy. Idealny w sezonie grillowym
łatwy
20 min
8

Taka pizza zaskoczy każdego i to nie ze względu na jej składni, a raczej przez wzgląd na to, jak się ją przygotowuje. Tę pizzę robimy bowiem na grillu. To naprawdę świetny sposób na pyszny posiłek, który zaskoczy wszystkich. A jej przygotowanie jest niezwykle proste.

Nowy sposób na przygotowanie pizzy. Idealny na sezon grillowy

Pizza to bez wątpienia jedna z ulubionych potraw ludzi na całym świecie. Choć zdania co do dodatków, sosów czy sposobów przygotowania mogą się różnić, popularności pizzy nie da się zakwestionować. Dlatego w tym sezonie grillowym proponujemy zaskoczyć gości i domowników pizzą, jakiej jeszcze nie próbowali.

Pizza z grilla to świetny sposób na pyszne danie, które nie tylko niesamowicie łatwo się przygotowuje, ale również obłędnie smakuje. I jak w każdej pizzy - dodatki są całkowicie dowolne. Najważniejsze jest ciasto, ser i sos.

Pizza z grilla. Danie, które zachwyci wszystkich domowników i gości

Pizza z grilla może być podawana jako danie główne lub dodatek do grilla. Samo przygotowanie ciasta niczym się nie różni od tradycyjnego. Różnice znajdziemy natomiast w pieczeniu, ponieważ najpierw przypiekamy ją z jednej strony, a następnie odwracamy i dopiero wtedy dodajemy dodatki.

W naszym przepisie znalazł się również punkt na oliwę czosnkową. Choć można go pominąć, bo nie jest on obowiązkowy, to polecamy spróbować choć raz przygotować ją w ten sposób. Dzięki temu będzie miała ona wyjątkowy smak i aromat.

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 450 g mąki
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • Na pizzę:
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sos pomidorowy
  • 150 g sera tartego
  • opcjonalnie: ulubione dodatki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miksera i dokładnie wyrabiamy.
  • Kiedy będziemy już mieli gładkie i sprężyste ciasto, przekładamy do miski wysmarowanej oliwą.
  • Przykrywamy i odstawiamy na około godzinę lub aż podwoi swoją objętość.
  • W tym czasie wlewamy oliwę do rondelka i dodajemy drobno posiekany czosnek.
  • Podgrzewamy kilka minut, by oliwa przeszła smakiem czosnku.
  • Rozgrzewamy naszego grilla.
  • Ciasto dzielimy na pół i każdą część rozciągamy w wybrany przez siebie kształt.
  • Kładziemy ciasto na czystym ruszcie.
  • Pieczemy, aż dół stanie się lekko brązowy.
  • Obracamy ciasto.
  • Smarujemy oliwą czosnkową.
  • Układamy sos pomidorowy, ser i wybrane przez nas dodatki.
  • Pieczemy, aż ser się rozpuści.
Pizza bez drożdży. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste!
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej