Bakłażany z oliwą czosnkową - przekąska z bakłażanów w 15 minut

2011-10-10
Bakłażany z oliwą czosnkową
Autor: Anna Szubińska Bakłażany z oliwą czosnkowa przygotujesz w 15 min.
łatwy
15 min
4

Czy znasz najprostszy przepis na bakłażany, jaki można sobie wyobrazić? Pozwala przygotować w ciągu kwadransa smaczną i efektowną przystawkę. Sprawdź jak to zrobić.

Składniki

4 średniej wielkości bakłażany

główka czosnku

pół szklanki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Umyj bakłażany, osusz, odkrój końcówkę i pokrój wzdłuż na plastry o grubości 3-4 milimetry. Posól warzywo i odstaw na chwilę.

W tym czasie obierz czosnek. Ilość czosnku dopasuj indywidualnie do swojego kulinarnego gustu. Może to być jedna główka, a jeśli jesteś miłośnikiem czosnku nawet dwie. Czosnek posłuży ci do przygotowania sosu.

Do miseczki wlej pół szklanki oliwy z oliwek. Czosnek przeciśnij w wyciskarce i wymieszaj go z oliwą. Sos gotowy.

Bakłażany, które pod wpływem soli puściły sok, możesz lekko osuszyć, by przy smażeniu tłuszcz nie strzelał na patelni. Obsmaż oberżynę z dwóch stron. Bakłażan bardzo szybko stanie się miękki, gotowy do podania.

Usmażoną oberżynę ułóż na półmisku. Sos podaj w jednej większej miseczce lub czterech małych, dla każdego biesiadnika osobno.