Bakłażany z oliwą czosnkową - przekąska z bakłażanów w 15 minut
2021-03-27
łatwy
15 min
4
Czy znasz najprostszy przepis na bakłażany, jaki można sobie wyobrazić? Pozwala przygotować w ciągu kwadransa smaczną i efektowną przystawkę. Sprawdź jak to zrobić.
SKŁADNIKI
- 4 średniej wielkości bakłażany
- główka czosnku
- pół szklanki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj bakłażany, osusz, odkrój końcówkę i pokrój wzdłuż na plastry o grubości 3-4 milimetry. Posól warzywo i odstaw na chwilę.
- W tym czasie obierz czosnek. Ilość czosnku dopasuj indywidualnie do swojego kulinarnego gustu. Może to być jedna główka, a jeśli jesteś miłośnikiem czosnku nawet dwie. Czosnek posłuży ci do przygotowania sosu.
- Do miseczki wlej pół szklanki oliwy z oliwek. Czosnek przeciśnij w wyciskarce i wymieszaj go z oliwą. Sos gotowy.
- Bakłażany, które pod wpływem soli puściły sok, możesz lekko osuszyć, by przy smażeniu tłuszcz nie strzelał na patelni. Obsmaż oberżynę z dwóch stron. Bakłażan bardzo szybko stanie się miękki, gotowy do podania.
- Usmażoną oberżynę ułóż na półmisku. Sos podaj w jednej większej miseczce lub czterech małych, dla każdego biesiadnika osobno.