Nie wybieraj między pizzą a focaccią! Spróbuj tego przepisu od Gordona Ramsaya

Dieta wegetariańska
Pyszna, aromatyczna i prosta w przygotowaniu. To focaccia pizza z przepisu Gordona Ramsaya to danie, które zachwyci każdego. Wygląda oraz pachnie nieziemsko, a jej przepis nie należy do skomplikowanych. Jeśli więc masz ochotę na ciekawe danie, które zasmakuje całej rodzinie, ten przepis sprawdzi się idealnie!
Tak włosko, jak tylko się da. Pizza focaccia Gordona Ramsaya zasmakuje każdemu!
Połączenie pizzy i focacci - czyli włoski posiłek na 102. Gordon Ramsay, czyli jeden z najbardziej rozpoznawalnych kucharzy na świecie, przedstawia przepis na danie, które zasmakuje każdemu. Pizza focaccia jest prosta do przygotowania, a smakuje niesamowicie. Jest to ciekawa alternatywa dla klasycznej pizzy.
Nasze danie można podawać zarówno jako dodatek, jak i jako danie główne. Co więcej, jest to danie, które można łatwo modyfikować - tak jak klasyczną pizzę. Dodaj swoje ulubione dodatki i rozkoszuj się tym prostym, ale smakowitym daniem.
Warto wiedzieć, że ciasto można przygotować wcześniej. Świetnym pomysłem będzie odstawienie go do lodówki na całą noc, by drożdże mogły rozwinąć bardziej zakwasowy posmak. Następnego dnia wystarczy je wyjąć, przełożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Pizza focaccia to pyszne i chrupiące danie, które zaspokoi naszą ochotę na pizzę, ale w mniej konwencjonalny sposób. Jest tylko jeden minus. Jeśli raz ją zrobimy, stanie się ona stałą pozycją w naszym menu.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki
- 3 łyżki soli
- 14 g drożdży
- 320 ml letniej wody
- 2 łyżeczki miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Na sos:
- puszka pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 60 g liści bazylii
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 3/4 łyżeczki soli
- pieprz
- Dodatki:
- 200 g mozzarelli
- 100 g pomidorków koktajlowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużej misce mieszamy mąką oraz sól.
- W małej misce mieszamy drożdże z ciepłą wodą.
- Dodajemy miód i odstawiamy, aż mieszanka będzie się pienić.
- Dodajemy oliwę z oliwek.
- Stopniowo dodajemy do mąki, cały czas mieszając.
- Ugniatamy, aż ciasto będzie sprężyste.
- Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy, aż podwoi swoją objętość.
- Do miski dodajemy pomidory, oliwę z oliwek, posiekany czosnek i ocet.
- Dodajemy porwane liście bazylii i wszystko mieszamy.
- Rozdrabniamy jak najbardziej pomidory.
- Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
- Blachę dokładnie smarujemy oliwą z oliwek.
- Wykładamy ciasto na focaccię i rozciągamy je, by zajęło całą blachę.
- Palcami ugniatamy ciasto.
- Rozsmarowujemy nasz sos na pizzę.
- Dodajemy ser i pomidorki.
- Pieczemy około 20 minut.