Botwinka według Magdy Gessler: przepis na zupę z młodych buraków

Botwinka według Magdy Gessler: przepis na zupę z młodych buraków

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Botwinkę gotowaną na wywarze jarzynowym można wzbogacić jajkiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Botwinka według Magdy Gessler to pyszna wiosenna zupa z młodych buraków. Restauratorka wprowadziła ją do menu wielu rewolucjonizowanych przez nią restauracji, w tym do Kameralnej w Chodzieży. Prosta i świetna w smaku zupa staropolska smakuje każdemu, więc w sezonie warto ją przygotowywać jak najczęściej.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso wkładamy do garnka. Zalewamy 1,5 litra zimnej wody. Solimy i zagotowujemy. Do wrzącego bulionu wkładamy warzywa i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Po około 45 minutach dodajemy pieprz i chwilę gotujemy. Wywar przecedzamy.

  • Całą botwinkę starannie myjemy i kroimy na małe kawałki wraz z liśćmi i łodyżkami. Wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy przez 10 minut. Zakwaszamy sokiem z cytryny, wlewamy kwas z buraków. Przyprawiamy solą i pieprzem.

  • Do kubeczka wsypujemy łyżkę mąki i szczyptę soli, dolewamy trochę zimnej wody, mieszamy tak, by powstała papka. Dolewamy do tego ciepłej zupy, mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka i zagotowujemy.

  • Do śmietany dodajemy około 100 ml ciepłej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka. Dokładnie mieszamy.

  • Rozlewamy na talerze, dodajemy po 2 połówki jajka na talerz, posypujemy posiekanym koperkiem.

Ocena: 2,5