Szynka peklowana: przepis. Jak zapeklować szynkę?
2021-12-13
łatwy
45 min
4
Szynka domowa to doskonały pomysł na święta, ale nie tylko. Domowa szynka peklowana - zapeklowana samodzielnie, a następnie gotowana, wędzona lub pieczona może być podawana na zimno lub ciepło. Nie zawiera konserwantów i substancji zwiększających wagę wyrobu, jest wolna od chemii i o wiele bardziej dietetyczna niż kupne wyroby.
SKŁADNIKI
- 5 kg szynki wieprzowej
- 15 dag soli
- 1 dag saletry (lepiej jeszcze zastąpić sól i saletrę peklosolą)
- 15 ziaren pieprzu
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren jałowca
- 3-4 goździki
- 5 liści laurowych
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 dag cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z szynki wytnij kość i usuń nadmiar tłuszczu. Zmiażdżone w moździerzu przyprawy wymieszaj z cukrem i saletrą.
- Połową tej mieszanki natrzyj mięso, ułóż ciasno w naczyniu, przyciśnij deską, obciąż i pozostaw 2 dni w temperaturze pokojowej.
- Zagotuj 2.5 l wody z pozostałymi przyprawami, gdy ostygnie, zalej nią szynkę i pozostaw w chłodzie na 3 tygodnie. Co kilka dni mięso obracaj, żeby się równomiernie zapeklowało.
- Wyjmij z zalewy, opłucz, starannie osącz, ciasno zwiń i osznuruj (jak baleron) lnianym lub bawełnianym sznurkiem. Zapeklowaną szynkę można następnie ugotować, upiec lub uwędzić.
Domowa szynka królowa odświętnego stołu
Polecamy także: