Chutney rabarbarowy - dobry przepis

2021-03-29
Chutney rabarbarowy - dobry przepis na pyszny sos z rabarbaru
Autor: Shutterstock Chutnej rabarbarowy to świetny dodatek do mięs.
łatwy
90 min
4

Chutney rabarbarowy to doskonała alternatywa dla tradycyjnej żurawiny - nadaje się do pieczonych mięs i serów. Jest kwaskowy, słodki, lekko korzenny i aksamitny.

Polecamy również inne dania z rabarbarem:

Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru, czyli dolmades trochę inaczej

Pieczone buraki z rabarbarem, mozzarellą i octem balsamicznym

Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami

Rabarbar do mięsa: 3 przepisy na wytrawne przetwory z rabarbaru

Kaczka pieczona z rabarbarem

Sprawdź też przepisy na desery z rabarbarem:

Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny

Clafoutis z rabarbarem – jak upiec to niebanalne ciasto?

Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rabarbar umyj, osusz, pokrój na kawałki, cebulę obierz i posiekaj.
  • Wszystkie składniki sosu dobrze wymieszaj ze sobą, najlepiej w szerokim garnku.
  • Gotuj sos na małym ogniu przez godzinę, nie zapominając przy tym o częstym mieszaniu, by nie przywarł do dna.
  • Gdy sos zgęstnieje, napełnij nim słoiki i dobrze zakręć.
  • Przy dużej ilości cukru i octu nie jest konieczna pasteryzacja.