Sezonowe

Życie w rytmie przyrody nie tylko pozwala na nowo odkryć z nią związek, lecz także gwarantuje zdrowie i dobrą formę. Dlatego warto na bieżąco śledzić, co nowego pojawia się na straganach. Inna sprawa, że sporo przysmaków - właśnie w sezonie - wyróżnia się o wiele niższą ceną. Ponadto można zrobić z nich pyszne przetwory.

Sezonowe

Kotlety z borowików - pyszne sezonowe danie

Kotlety z borowików to prawdziwy rarytas. Najsmaczniejsze są oczywiście te, przygotowane ze świeżo zebranych grzybów, ale można je również przygotowac z grzybów mrożonych. Znakomicie smakują z frytkami lub ziemniakami oraz świeżo przygotowaną surówką.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szparagi z sosem holenderskim – prosty i sprawdzony przepis!

Szparagi w sosie holenderskim to jedno z najpopularniejszych dań ze szparagów. Wyśmienita potrawa z pewnością przypadnie do gustu osobom lubiącym smaki delikatne, ale nie pozbawione wyrazistości  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z kolorowych szparagów – sprawdzony przepis na sałatke szparagową

Wiosną, kiedy głód witamin daje się we znaki, warto przygotować witaminową bombę – sałatkę ze szparagów. Aby dobrze wyglądała, sięgnijmy po różnokolorowe szparagi. Proporcje, jak w przypadku wielu innych sałatek, są elastyczne – możemy też użyć nieco innych składników i śmiało eksperymentować z sosami. Na pewno się uda!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szparagi z grilla - sprawdzony i najprostszy przepis na grillowane szparagi

Szparagi z grilla? Nic prostszego! Przepis na grillowane szparagi jest wyjątkowo prosty, a efekt - nieziemski! Szparagi z rusztu to naprawdę doskonała przekąska! Szparagi są nie tylko wyjątkowo smaczne, lekkostrawne, ale i bogate w witaminę C i składniki mineralne. Na naszych stołach najczęściej pojawiają się w formie ugotowanej, ale upieczone na ruszcie smakują nieziemsko.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Konfitura rabarabarowo-cytrusowa

Kwaskowy smak rabarbaru dobrze komponuje się z innymi owocami i doskonale pasuje do deserów. Zimą jednak rabarbaru nie ma, dlatego jego miłośnicy mogą w sezonie zrobić z niego przetwory. Podajemy świetny przepis na konfiturę z rabarbaru i cytrusów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Kawior grzybowy - wyśmienita przekąska z leśnych grzybów i warzyw do słoika

Kawior grzybowy jest niesamowicie aromatyczny i smaczny. Znakomicie smakuje na zimno - jako dodatek do pieczywa lub krakersów. Świetnie komponuje się również z makaronem - wtedy podajemy go na ciepło. Kawior z grzybów można jeść od razu po przygotowaniu lub zawekować. Ten w słoikach można trzymać do dwóch tygodni w lodówce.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wszechstronne duszone warzywa na zimę do słoików - idealna propozycja na bazę obiadową dla zapracowanych

Propozycja dla wszystkich tych, którzy zawsze w biegu, ciągle w niedoczasie i wiecznie zarobieni. Duszone warzywa przygotowujesz raz, a potem sięgasz po nie zawsze wtedy, gdy nie masz czasu na gotowanie, a jednocześnie chcesz zjeść coś pożywnego. Takie warzywa ze słoika to znakomita baza obiadowa - można do niej dodać kiełbasę i wyjdzie pyszne leczo. Z dodatkiem mięsa mielonego zrobisz sos a'la bolognese. Można tez nie dodawać mięsa, a sos podać na ciepło z makaronem lub ryżem. To także świetny dodatek do kanapek, dip do chipsów lub krakersów, a nawet baza do zupy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Schab w sosie śmietanowo-grzybowym - idealne danie na rodzinny obiad

Schab w sosie śmietanowo-grzybowym najlepiej przygotowywać jesienią, po grzybobraniu. To świetny przepis na rodzinny, niedzielny obiad. Jeśli nie mamy dostępu do świeżych grzybów, można zastąpić je grzybami mrożonymi lub pieczarkami. Jednak to grzyby leśne nadają temu daniu wyjątkowego charakteru.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Niebiańska zapiekanka z cukinii z sosem pieczarkowym - niedrogo i pysznie!

Zapiekanka z cukinii to doskonały patent na wykorzystanie tego warzywa, które w sezonie kosztuje grosze, bo zazwyczaj daje obfite plony. Kilka dodatków zmienia neutralną w smaku cukinię w pyszną, puszystą i delikatną zapiekankę, która doskonale smakuje z sosem pieczarkowym lub sosem tzatziki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Papryka marynowana - przepis na paprykę w słoikach na zimę

Papryka jest niezwykle zdrowa, a zakonserwowana stanowi doskonały dodatek do serów, wędlin, kanapek i dań obiadowych. Możemy się nią raczyć przez całą zimę. Przekonaj się, że zrobienie papryki marynowanej wcale nie jest trudne. Poznaj przepis na marynowaną paprykę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 50