Sezonowe

Życie w rytmie przyrody nie tylko pozwala na nowo odkryć z nią związek, lecz także gwarantuje zdrowie i dobrą formę. Dlatego warto na bieżąco śledzić, co nowego pojawia się na straganach. Inna sprawa, że sporo przysmaków - właśnie w sezonie - wyróżnia się o wiele niższą ceną. Ponadto można zrobić z nich pyszne przetwory.

Sezonowe

Botwinka z ziemniakami i jajkiem: pyszna zupa bez mięsa

Botwinka z ziemniakami i jajkiem to pyszna zupa sezonowa. Można ją przygotować tylko wiosną i latem, gdy dostępne są młode buraki z nacią. Bogata w wartości odżywcze zupa ukoi nasze żołądki i dusze. Dodatek naturalnego zakwasu buraczanego i śmietany dostarczą naszemu układowi pokarmowemu pożytecznej flory bakteryjnej, o czym więcej piszę pod przepisem. Zapraszam do wypróbowania przepisu na odżywczą zupę. Jest botwinka, jest życie! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kruche ciasto z budyniową pianką i rabarbarem

Kruche ciasto z budyniową pianką i rabarbarem jest lekkie i aromatyczne. Znakomicie pasuje do popołudniowej herbatki w ogrodzie. MAsa budyniowa jest lekka i delikatna, a rabarbar nadaje deserowi orzeźwiającego charakteru.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Liliowy syrop z bzu zwyczajnego: pyszny i zdrowy dodatek z jadalnych kwiatów lilaka

Liliowy syrop z bzu: pyszny i zdrowy to aromatyczny dodatek do napoi. Domowy syrop z jadalnych kwiatów lilaka zwyczajnego ma piękny kolor i wyborny smak. To idealny prezent jadalny dla kogoś bliskiego. Przepiękny kolor syropu łatwo uzyskać dzięki sprytnemu trikowi. Przekonaj się sama! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Młode ziemniaki ze śmietaną i koperkiem: genialny przepis z Podlasia

Młode ziemniaki z kwaśną śmietaną i koperkiem to tradycyjne danie z Podlasia. Kto jadł w dzieciństwie tak podane ziemniaki, ten do dzisiaj czule je wspomina. Młode ziemniaki nie mają tyle skrobi, co jesienne. Są miękkie, delikatne w smaku, co podkreśla masło i śmietana. Jeśli nie macie kwaśnej śmietany, a chcecie odtworzyć smak tej pysznej potrawy, wymieszajcie słodką śmietanę z jogurtem naturalnym. Smacznego! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zimna zupa rzodkiewkowa - lekki wiosenny chłodnik z rzodkiewek

Zimna zupa rzodkiewkowa sprawdzi się w ciepłe dni. Przepięknie wygląda, świetnie smakuje i dostarcza całej masy składników odżywczych.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Rzodkiewkowa z gorgonzolą - oryginalna wiosenna zupa

Zupa z rzodkiewek - to już brzmi ciekawie, a gdy jeszcze dodamy do niej ser pleśniowy, wyjdzie nam bardzo oryginalne danie. I do tego bardzo smaczne. Zupę rzodkiewkowa z gorgonzolą możemy przygotować na co dzień lub podawać na letnich przyjęciach. Zawsze zrobi wrażenie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa szczawiowa błyskawiczna: prosty przepis na szczawiówkę

Zupa szczawiowa ma charakterystyczny kwaskowaty smak i intensywny zielony kolor. Specjalnie dla jej miłośników przedstawiamy przepis na łatwą i szybką do przygotowania zupę szczawiową.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 12 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jak gotować szparagi? Gotowanie szparagów: INSTRUKCJA krok po kroku

Jak gotować szparagi? Gotowanie szparagów sprawia problem wielu osobom. Dlatego podpowiadamy - w jakiej ilości wody gotować szparagi, jak długo gotować szparagi, jak gotować szparagi w garnku wysokim i płaskim, jak długo gotować szparagi zielone i białe.  

Tradycyjna młoda kapusta na ciepło z koperkiem i szczypiorkiem

Młodej kapustce trudno się oprzeć, jest miękka i delikatna. Zanim schrupiesz całą na surowo - zrób z niej jarzynkę: młodą kapustę na ciepło, z koperkiem i szczypiorkiem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Chrupka i wyrazista surówka z dyni z orzechami

Surowa dynia jest słodkawa, a jednocześnie orzeźwiająca i aromatyczna. Dodatek orzechów sprawia, że nabiera bardziej wyrazistego charakteru, a majonez nadaje surówce aksamitne wykończenie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 47