Jajecznica z kurkami: dobry przepis na idealne letnie śniadanie
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jajecznica z kurkami to idealne letnie śniadanie. Wytworne, choć tak proste. Jak zrobić pyszną i sycącą jajecznicę z kurkami? Podajemy sprawdzony i bardzo smaczny przepis!
Kurki potrafią w znakomity sposób urozmaicić nawet najprostszą potrawę, a ich smak świetnie komponuje się z wieloma bazowymi daniami. Jedną z nich jest jajecznica, która z kurkami smakuje w niepowtarzalny sposób.
Połączenie świeżego masła, pietruszki, puszystych jajek i aromatycznych grzybów sprawi, że z ochotą zaczniesz każdy, nawet najbardziej pochmurny dzień. Uwaga! Kurki przed usmażeniem muszą być dokładnie oczyszczone, w przeciwnym razie przyjemność z jedzenia popsuje pozostała na grzybach ziemia chrzęszcząca między zębami.
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- szklanka oczyszczonych kurek
- masło, najlepiej klarowane
- szczypiorek i natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i oczyszczone kurki pokroić i wrzucić na patelnię z olejem/oliwą. Smażyć kilka minut, do miękkości.
- Następnie dodać masło i wylać na patelnię masę jajeczną (jajka można zmiksować, ubite białka sprawią, że jajecznica będzie bardziej puszysta).
- Pod koniec smażenia dodać szczypiorek i natkę pietruszki według upodobań.
- Dodać sól i pieprz. Gotową jajecznicę dodatkowo przyprawić i posypać świeżą natka pietruszki.