Jajecznica z kurkami: dobry przepis na idealne letnie śniadanie

2023-08-18
Pamela Naweje
Jajecznica z kurkami: dobry przepis
Autor: Shutterstock.com
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jajecznica z kurkami to idealne letnie śniadanie. Wytworne, choć tak proste. Jak zrobić pyszną i sycącą jajecznicę z kurkami?  Podajemy sprawdzony i bardzo smaczny przepis!

Kurki potrafią w znakomity sposób urozmaicić nawet najprostszą potrawę, a ich smak świetnie komponuje się z wieloma bazowymi daniami. Jedną z nich jest jajecznica, która z kurkami smakuje w niepowtarzalny sposób.

Połączenie świeżego masła, pietruszki, puszystych jajek i aromatycznych grzybów sprawi, że z ochotą zaczniesz każdy, nawet najbardziej pochmurny dzień. Uwaga! Kurki przed usmażeniem muszą być dokładnie oczyszczone, w przeciwnym razie przyjemność z jedzenia popsuje pozostała na grzybach ziemia chrzęszcząca między zębami.

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • szklanka oczyszczonych kurek
  • masło, najlepiej klarowane
  • szczypiorek i natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i oczyszczone kurki pokroić i wrzucić na patelnię z olejem/oliwą. Smażyć kilka minut, do miękkości.
  • Następnie dodać masło i wylać na patelnię masę jajeczną (jajka można zmiksować, ubite białka sprawią, że jajecznica będzie bardziej puszysta).
  • Pod koniec smażenia dodać szczypiorek i natkę pietruszki według upodobań.
  • Dodać sól i pieprz. Gotową jajecznicę dodatkowo przyprawić i posypać świeżą natka pietruszki.
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?
Pamela Naweje