Wrzucam plastry na grilla i po kilku minutach mam pyszną przekąskę. Boczek w tej wersji smakuje obłędnie

boczek z grilla
Autor: Shutterstock Zapomnij o karkówce i kaszance z grilla. Ten boczek pieczony na ruszcie to pyszny i aromatyczny hit.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Na grillu najczęściej piecze się kiełbasę, karkówkę czy kaszankę. W tym roku warto sprawdzić prosty przepis na wyborny boczek z grilla, który zachwyca pod każdym względem. Dzięki prostej marynacie plastry zyskują obłędny smak i aromat. Boczek z grilla jest tak dobry, że inne mięsne przysmaki szybko odejdą w zapomnienie. Zobaczcie, jak zrobić przepyszny i chrupiący boczek z grilla.

Jak zamarynować boczek na grilla?

Zastanawiacie się, jaka jest najlepsza marynata do boczku na grilla? Odpowiedź znajdziecie w tym prostym przepisie. Znakomity grillowany boczek swój obłędny aromat i smak zawdzięcza marynacie. Odpowiednio dobrane składniki sprawiają, że smakuje wyśmienicie.

Marynatę do boczku na grilla robi się z kilku produktów. Przygotowuje się ją na bazie oleju z dodatkiem miodu i ketchupu oraz aromatycznych przypraw, takich jak wędzona papryka, czosnek granulowany, majeranek oraz sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Składniki należy wymieszać i pyszna domowa marynata do grillowanego boczku jest gotowa.

Jak zrobić dobry boczek na grilla?

Grillowany boczek to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej karkówki, kaszanki czy kiełbaski. Przygotowany według tego przepisu boczek pieczony na ruszcie jest pyszny, aromatyczny i chrupiący. Przepis nie jest trudny i nie wymaga skomplikowanych czynności. Warto pamiętać, że plastry powinny spędzić w marynacie minimum dwie godziny. Przez ten czas boczek przejdzie przyprawami, a po upieczeniu będzie smakował wybornie. Najlepiej przygotować go rano, a popołudniu upiec na grillu.

Jak więc zrobić pełen smaku boczek z grilla? Wybierając ten przepis, nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak. Przepis jest łatwy, a przygotowanie nie zajmuje tak dużo czasu. Pierwszym krokiem jest zrobienie domowej marynaty do boczku. Naciera się nią plastry i odstawia na dwie godziny. Po tym czasie boczek można już wrzucać na grilla. Po kilku minutach jest gotowy i można cieszyć się jego doskonałym smakiem.

Czy surowy boczek nadaje się na grilla?

Na grilla świetnie sprawdzi się surowy wędzony boczek. Pieczone na ruszcie plastry boczku stają się nie tylko pyszne i aromatyczne, ale i przyjemnie chrupiące. Odpowiednio przygotowany boczek z grilla to wyjątkowo dobra przekąska, dlatego warto wiedzieć, jak zrobić to prawidłowo.

  • Najlepiej grillować boczek pokrojony na niezbyt cienkie plastry. Nie przypalą się tak łatwo.
  • Boczek powinno się grillować na średnim ogniu. Dzięki temu tłuszcz się wytopi, a plastry zarumienią, ale nie przypalą.
  • Plastry boczku można ułożyć na ruszcie lub wykorzystać aluminiową tackę do potraw na grilla.
  • Grillowany boczek należy od razu po upieczeniu przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

SKŁADNIKI

  • 300 surowego wędzonego boczku w plastrach
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki przelać olej. Dodać miód i ketchup. Doprawić solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i majerankiem. Dokładnie wymieszać.
  • Plastry boczku natrzeć marynatą i przełożyć do miski. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Boczek piec na rozgrzanym grillu, aż zacznie się rumienić i wywijać. Co jakiś czas przekładać na drugą stronę.
  • Podawać z ulubionym sosem, pieczywem lub warzywami na ciepło.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej