Zamknij zapach lata w słoiczku – cukier z płatków róży krok po kroku

Zamknij zapach lata w słoiczku – cukier z płatków róży krok po kroku
Autor: Shutterstock Przygotowanie cukru z płatków róży nie jest skomplikowane, warto więc pokusić się o to u progu lata
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Cukier różany nie tylko wypełni kuchnię upajającym zapachem już w trakcie przygotowań, ale też zamieni zwykłe desery i napoje w wyjątkowe przysmaki. Warto zrobić jego zapas, bo płatki dzikiej róży kwitną krótko – a ich aromat zamknięty w cukrze zostanie z nami na długo.

Skąd się wzięły różane przetwory i dlaczego warto je robić? 

Różane przetwory mają długą i pachnącą historię, która sięga starożytnych ogrodów Bliskiego Wschodu, Persji i Indii. Od wieków wykorzystywano płatki róż nie tylko ze względu na ich zachwycający aromat, ale również właściwości lecznicze i kulinarne. W dawnych czasach były symbolem luksusu, a przetwory z róż – takie jak konfitury, syropy czy woda różana – trafiały na stoły sułtanów i królewskich dworów, podkreślając wyjątkowość serwowanych potraw i deserów.

Dziś różane przetwory wracają do łask, łącząc w sobie nutę nostalgii z kulinarną finezją. Są nie tylko piękne i aromatyczne, ale też wszechstronne – sprawdzą się jako dodatek do herbaty, twarożku, lodów, ciast czy domowego cukru. Dzięki nim można w prosty sposób wzbogacić codzienne dania o kwiatowy akcent, który nie tylko zachwyca smakiem, ale też dodaje elegancji. Warto korzystać z krótkiego sezonu na płatki dzikiej róży i zamknąć ich urok w słoiczkach – na długie miesiące.

Polecamy również:

Cukier miętowy

Wino z płatków róży

Płatki dzikiej róży w cukrze

Konfitura z płatków róży

Syrop z płatków róży

 

SKŁADNIKI

  • 7 garści płatków dzikiej róży
  • 1 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki róży umyj pod bieżąca wodą, osącz z wody na papierowym ręczniku.
  • Czyste płatki dokładnie rozgnieć w moździerzu lub za pomocą blendera.
  • Do kwiatowej miazgi dodaj cukier i dokładnie utrzyj.
  • Tak przygotowany cukier rozsyp cienką warstwa na papierze śniadaniowym i pozostaw do wyschnięcia.
  • Gotowy cukier przesyp do słoiczka. Przechowuj szczelnie zamknięte.
Beszamel - Jadalne chwasty
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej