Cukier różany - przepis na cukier z płatków róży
2021-03-29

łatwy
10 min
4
Cukier różany wypełni cudownym aromatem całą kuchnię już podczas jego przygotowywania. Później urozmaici codzienne i niecodzienne desery i napoje. Warto przygotować jego zapas na dłużej, bo dzika róża kwitnie zdecydowanie za krótko.
Polecamy również:
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 7 garści płatków dzikiej róży
- 1 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki róży umyj pod bieżąca wodą, osącz z wody na papierowym ręczniku.
- Czyste płatki dokładnie rozgnieć w moździerzu lub za pomocą blendera.
- Do kwiatowej miazgi dodaj cukier i dokładnie utrzyj.
- Tak przygotowany cukier rozsyp cienką warstwa na papierze śniadaniowym i pozostaw do wyschnięcia.
- Gotowy cukier przesyp do słoiczka. Przechowuj szczelnie zamknięte.