Syrop z płatków róży - tradycyjny przepis na pyszną różaną zaprawę do napojów

Syrop z płatków róży - tradycyjny przepis na pyszną różaną zaprawę do napojów

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Syrop z płatków róży wspaniale smakuje i pięknie wygląda.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Syrop z płatków róży można wykorzystać do przygotowania różowych, różanych lodów, do aromatyzowania deserów, jako dodatek do rozgrzewającej zimowej herbaty. Jego przygotowanie jest  proste, a efekt - znakomity, tym bardziej, że oprócz syropu otrzymujemy smakowitą marmoladę różaną!

Składniki

  • 50 dag płatków róży (konfiturowej lub dzikiej, zbieranych w miejscach wolnych od zanieczyszczeń)

  • 50 dag cukru

  • 4 łyżki wody

  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z cukru i wody przygotować syrop.

  • Wsypać świeże, wypłukane płatki róży, obgotować (1 minutę od zagotowani), dodać sok z cytryny, by syrop nabrał różowego koloru.

  • Odcedzić płatki przez sito, syrop wlać do małych wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić słoiki.

  • Płatki przełożyć do słoików, mocno ugnieść, posypać cukrem po wierzchu. Przez zakręceniem słoika jego brzegi  i zakrętkę przetrzeć spirytusem.

Ocena: 4