Z fasolki szparagowej i tego sera robię pyszny wiosenny obiad. Ta wege zapiekanka jest łatwa i znika błyskawicznie

Dieta wegetariańska
Wiosna to czas młodych i pysznych warzyw. Jednym z nich jest fasolka szparagowa, która oprócz smaku wyróżnia się zawartością korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Fasolka szparagowa zapiekana to wyśmienite wiosenne danie bez mięsa, które oczaruje każdego. Zobaczcie, jak zrobić znakomitą fasolką szparagową z parmezanem z piekarnika.
Czy warto jeść fasolą szparagową?
Fasolka szparagowa to pyszne sezonowe warzywo, które bogate jest w wiele witamin, minerałów i substancji odżywczych. Jest bogata w witaminy z grupy B, K, A i C. Zawiera wiele pierwiastków, takich jak mangan, żelazo, magnez, potas, fosfor i wapń. Fasolka szparagowa zaliczana jest do warzyw niskokalorycznych, więc bez wyrzutów sumienia można ją jeść podczas diety odchudzającej. Dodatkowo zawiera dający uczucie sytości i wspomagający trawienie błonnik oraz antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki. Fasolka szparagowa zielona i żółta to bogactwo substancji odżywczych, więc warto jeść ją częściej
Czy fasolkę szparagową można upiec w piekarniku?
Fasolka szparagowa już jest dostępna w sklepach i na bazarkach. Jest pyszna i ma wszechstronne zastosowanie w przepisach kulinarnych. Zarówno zielona, jak i żółta fasolka szparagowa idealnie sprawdzą się jako składnik dań z piekarnika. Zapiekana fasolka szparagowa jest pyszna, aromatyczna i chrupiąca. Właśnie tak smakuje, kiedy przyrządzi się ją według tego prostego przepisu. Zapiekana fasolka szparagowa z dodatkiem włoskiego parmezanu to obłędny wiosenny obiad bez mięsa.
Jak zrobić zapiekaną fasolką szparagową z parmezanem?
Przepis na fasolkę szparagową zapiekaną z dodatkiem parmezanu nie jest skomplikowany. To łatwy przepis na pyszny wiosenny obiad. Sezon na fasolkę szparagową już się rozpoczął i potrwa do września, więc warto z niego korzystać. Pozostałe składniki, które są niezbędne do przygotowania tego dania, są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok.
Jak więc upiec pełną smaku i aromatu fasolkę szparagową wzbogaconą tartym parmezanem? Ten przepis nie jest trudny, a przygotowanie nie wymaga długich godzin w kuchni.
- 1. krok – ugotowanie fasolki szparagowej
- 2. krok – przygotowanie sosu
- 3. krok – wymieszanie fasolki szparagowej z parmezanem i sosem
- 4. krok – upieczenie fasolki szparagowej z parmezanem w piekarniku
SKŁADNIKI
- 500 g fasolki szparagowej
- 2 szklanki mleka
- 150 g startego parmezanu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę szparagową opłukać i osuszyć. Odkroić końcówki.
- Fasolkę gotować w osolonej wodzie około 3 minut. Odcedzić i przełożyć do formy do zapiekania.
- Na patelni roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
- Na patelnię wsypać mąkę i wymieszać.
- Wlać mleko i doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Wymieszać, aż składniki się połączą.
- Do formy z fasolką szparagową wsypać połowę startego parmezanu i wymieszać. Wlać sos i wierzch posypać pozostałym parmezanem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 25 minut.
- Podawać na obiad lub jako dodatek do dania głównego.