Pyszne ciasto drożdżowe z borówkami robię, kiedy mam lenia. To minimum pracy i maksimum smaku

Dieta wegetariańska
Jaki jest przepis na ciasto drożdżowe dla leniwych? Taką recepturę znajdziecie poniżej. To najłatwiejszy na świecie przepis na leniwe ciasto drożdżowe, którego smak podkręcają borówki amerykańskie. Ten słodki wypiek zawsze się udaje i smakuje każdemu. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na leniwe ciasto drożdżowe z borówkami.
Z czego zrobić leniwe ciasto drożdżowe?
Aby upiec puszyste domowe ciasto drożdżowe dla leniwych, potrzebne są proste składniki. Są łatwo dostępne i można je kupić w wielu sklepach przez cały rok, a ich cena nie jest zbyt wygórowana. Leniwe drożdżowe wzbogacają borówki amerykańskie, na które sezon już się rozpoczął. To smakowite i pełne zdrowia owoce, które pysznie komponują się z tym puszystym ciastem.
Jakie składniki są niezbędne, aby upiec przepyszne leniwe ciasto drożdżowe? Lista produktów nie jest długa i znalazły się na niej takie artykuły spożywcze jak:
- borówki amerykańskie
- mąka pszenna
- mleko
- olej
- jajka
- cukier i cukier z prawdziwą wanilią
- świeże drożdże
- szczypta soli
Perfekcyjnym uzupełnieniem ciasta jest chrupiąca kruszonka. Robi się ją z trzech składników, czyli mąki pszennej, roztopionego masła i cukru. Sprawdzi się też kruszonka migdałowa.
Jak zrobić leniwe ciasto drożdżowe z borówkami?
Przepis na idealnie słodkie i puszyste ciasto drożdżowe podkręcone borówkami nie jest trudny. Z przepisu może skorzystać każdy. Przypadnie do gustu zaawansowanym cukiernikom i tym, którzy dopiero uczą się piec domowe ciasta. Największą zaletą tej prostej receptury jest to, że ciasta nie trzeba wyrabiać. Składniki wystarczy wymieszać drewnianą łyżką. Właśnie ze względu na tak łatwy sposób przygotowania nawet lenie chętnie sięgną po ten przepis.
Jak więc upiec pyszne i pełne borówek leniwe ciasto drożdżowe? Z tym przepisem jest to banalnie proste, a ciasto wychodzi zawsze i zachwyca smakiem.
- 1. krok – umieszczenie w misce drożdży, cukrów, jajek, mleka, oleju i mąki
- 2. krok – odstawienie składników na 3 godziny
- 3. krok – przygotowanie kruszonki
- 4. krok – połączenie składników za pomocą łyżki i wymieszanie ich z borówkami
- 5. krok – przełożenie ciasta do formy, posypanie kruszonką i upieczenie w piekarniku
Kiedy podawać leniwe ciasto drożdżowe z borówkami?
Leniwy przepis na ciasto drożdżowe z dodatkiem borówek warto mieć pod ręką. To uniwersalny słodki wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję w lecie. To pomysł na deser po rodzinnym obiedzie. Jest idealnie do kawy i herbaty. W upalne dni porcje można wzbogacić kulką domowych lodów. Leniwe drożdżowe z borówkami można podawać na imieniny czy urodziny. Świetnie zastąpi gotowe słodkie bułeczki i drożdżówki ze sklepu.
SKŁADNIKI
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 300 g borówek amerykańskich
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 50 g świeżych drożdży
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
kruszonka:- 150 g mąki pszennej
- 100 g roztopionego masła
- 100 g cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przełożyć pokruszone drożdże. Wsypać cukier i cukier z wanilią. Wlać olej i mleko. Dodać roztrzepane jajka.
- Składniki przysypać mąką pszenną. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 3 godziny.
- Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem i roztopionym masłem.
- Kiedy czas minie, do ciasta dodać borówki. Składniki wymieszać łyżką, aż połączą się w jednolite ciasto.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i posypać kruszonką.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser.