Sok z czerwonej porzeczki - przepis na sok porzeczkowy na zimę

Sok z czerwonej porzeczki - przepis na sok porzeczkowy na zimę
Autor: Shutterstock Sok porzeczkowy to doskonały dodatek do deserów, składnik napojów i bomba witaminowa
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Sok z czerwonej porzeczki jest niezwykle smaczny, zarówno jako dodatek do herbaty, jak i koncentrat do rozrobienia z wodą. Warto go pić szczególnie w okresie zimowym, ponieważ zawiera dużo witaminy C, na którą w tym okresie jest szczególne zapotrzebowanie. Podajemy dobry przepis na syrop z czerwonej porzeczki.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Myjemy owoce czerwonej porzeczki.
  • Następnie podgrzewamy je w garnku tak długo, aż puszczą sok (nie doprowadzamy do wrzenia).
  • Przecedzamy przetwór przez podwójną gazę nie odciskając.
  • Do garnka z syropem dosypujemy cukier w podanej wyżej proporcji i podgrzewamy całość na małym ogniu, do rozpuszczenia cukru.
  • Przelewamy do butelek lub słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut.
PORZECZKI - korale pełni lata. Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z porzeczek?

Sprawdź inne przepisy na porzeczkowe specjały

Sorbet z czarnych porzeczek

Kompot z czerwonych porzeczek

Czarna porzeczka w syropie

Porzeczki we własnym soku na zimę

Domowy sok pitny z czarnych porzeczek

Zobacz też galerię i dowiedz się, jak zrobić sok z sokownika

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej