Sok z czerwonej porzeczki - przepis na sok na zimę

2019-06-27
Sok z czerwonej porzeczki - przepis na sok na zimę
Autor: Shutterstock Smak czerwonych porzeczek zamknięty w butelce.
łatwy
30 min
4

Sok z czerwonej porzeczki jest niezwykle smaczny, zarówno jako dodatek do herbaty, jak i koncentrat do rozrobienia z wodą. Warto go pić szczególnie w okresie zimowym, ponieważ zawiera dużo witaminy C, na którą w tym okresie jest szczególne zapotrzebowanie. Podajemy dobry przepis na syrop z czerwonej porzeczki.

Składniki

owoce czerwonej porzeczki

25 dag cukru na każdy litr soku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Myjemy owoce czerwonej porzeczki.

Następnie podgrzewamy je w garnku tak długo, aż puszczą sok (nie doprowadzamy do wrzenia).

Przecedzamy przetwór przez podwójną gazę nie odciskając.

Do garnka z syropem dosypujemy cukier w podanej wyżej proporcji i podgrzewamy całość na małym ogniu, do rozpuszczenia cukru.

Przelewamy do butelek lub słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut.

Sorbet z czarnych porzeczek

Kompot z czerwonych porzeczek

Czarna porzeczka w syropie

Porzeczki we własnym soku na zimę

Domowy sok pitny z czarnych porzeczek

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska