Sok z czerwonej porzeczki - przepis na sok porzeczkowy na zimę
2023-07-04
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Sok z czerwonej porzeczki jest niezwykle smaczny, zarówno jako dodatek do herbaty, jak i koncentrat do rozrobienia z wodą. Warto go pić szczególnie w okresie zimowym, ponieważ zawiera dużo witaminy C, na którą w tym okresie jest szczególne zapotrzebowanie. Podajemy dobry przepis na syrop z czerwonej porzeczki.
SKŁADNIKI
- owoce czerwonej porzeczki
- 25 dag cukru na każdy litr soku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Myjemy owoce czerwonej porzeczki.
- Następnie podgrzewamy je w garnku tak długo, aż puszczą sok (nie doprowadzamy do wrzenia).
- Przecedzamy przetwór przez podwójną gazę nie odciskając.
- Do garnka z syropem dosypujemy cukier w podanej wyżej proporcji i podgrzewamy całość na małym ogniu, do rozpuszczenia cukru.
- Przelewamy do butelek lub słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut.
PORZECZKI - korale pełni lata. Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z porzeczek?
Sprawdź inne przepisy na porzeczkowe specjały
Porzeczki we własnym soku na zimę
Domowy sok pitny z czarnych porzeczek
Zobacz też galerię i dowiedz się, jak zrobić sok z sokownika