Sok z czereśni na zimę: przepis na najlepszy sok czereśniowy

Sok z czereśni na zimę: przepis
Autor: Shutterstock  Warto wykorzystać urodzaj na czereśnie i przygotować z nich sok na zimę
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sok z czereśni doskonale smakuje zwłaszcza zimą, gdy tęsknimy do smaku i aromatu słodkich owoców. Jego przygotowanie nie jest trudne. Warto  pamiętać, że sok z czereśni bywa mętny, co nie zmienia jednak jego smaku.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czereśnie umyć  i wydrylować, zważyć owoce z sokiem po wydrylowaniu. Proporcja owoców do cukru  to 3 części owoców na jedną część cukru.
  • Owoce zasypać cukrem i pozostawić w chłodnym miejscu, przykryte, na 12 godzin.
  • Po tym czasie zlać sok, a owoce odcisnąć - na tetrowej pieluszce lub gazie. Dodać sok z cytryny, zagotować.
  • Gotowy sok z czereśni wlać do wyparzonych słoików, pasteryzować 10 minut od zagotowania wody.
Jak sprawnie wydrylować wiśnie lub czereśnie?