Sok z czereśni na zimę: przepis na najlepszy sok czereśniowy
2021-07-16
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sok z czereśni doskonale smakuje zwłaszcza zimą, gdy tęsknimy do smaku i aromatu słodkich owoców. Jego przygotowanie nie jest trudne. Warto pamiętać, że sok z czereśni bywa mętny, co nie zmienia jednak jego smaku.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg wydrylowanych czereśni
- 0, kg cukru
- sok z jednej cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czereśnie umyć i wydrylować, zważyć owoce z sokiem po wydrylowaniu. Proporcja owoców do cukru to 3 części owoców na jedną część cukru.
- Owoce zasypać cukrem i pozostawić w chłodnym miejscu, przykryte, na 12 godzin.
- Po tym czasie zlać sok, a owoce odcisnąć - na tetrowej pieluszce lub gazie. Dodać sok z cytryny, zagotować.
- Gotowy sok z czereśni wlać do wyparzonych słoików, pasteryzować 10 minut od zagotowania wody.
Jak sprawnie wydrylować wiśnie lub czereśnie?