Sernik na zimno z brzoskwiniami - sprawdzony przepis

Sernik na zimno z brzoskwiniami - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Sernik na zimno z galaretką to najpopularniejszy rodzaj ciasta bez pieczenia 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką to najpopularniejsze ciasto bez pieczenia. Praktycznie nie może się nie udać, dlatego polecamy go wszystkim osobom z niewielkim doświadczeniem w kuchni. Oto przepis na brzoskwiniowy sernik bez pieczenia, na kruchym spodzie z herbatników. Kremowy, puszysty i słodki, że palce lizać!

Składniki

  • 1 opakowanie herbatników lub ciasteczek typu digestive (zwykłych lub kakaowych)

  • 3 opakowania serka homogenizowanego

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 1 kostka masła

  • 1/2 szklanki mleka

  • 2 łyżki żelatyny

  • galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciastka pokrusz, zagnieć z 2-3 łyżkami masła. Tortownicę lub szklaną prostokątną formę wyłóż folią aluminiową, na spodzie rozłóż masę z ciastek.

  • Żelatynę namocz na 15 minut w niewielkiej ilości zimnej wody; gdy napęcznieje, rozpuść we wrzącym mleku. 

  • Brzoskwinie osącz, syrop zachowaj. Część owoców pokrój na ćwiartki lub ósemki, część w kostkę. 

  • Pozostałe masło utrzyj z cukrem pudrem lub zmiksuj mikserem na puszystą masę, dodawaj porcjami serek i przestudzoną żelatynę. Na koniec dodaj kostki brzoskwiń, wymieszaj masę serową i wyłóż na przygotowany spód. Wstaw do lodówki.

  • Syrop z brzoskwiń uzupełnij gorącą wodą do ilości potrzebnej do rozpuszczenia galaretki, w tym płynie rozpuść galaretkę, cały czas mieszając i podgrzewając na niewielkim ogniu (nie gotuj!). Galaretkę schłodź nieco w lodówce. 

  • Cząstki brzoskwiń połóż na wierzchu sernika, wylej na nie tężejącą galaretkę, schłodź w lodówce.

  • Uwaga! Aby ładnie pokroić sernik na porcje, zanurzaj nóż w gorącej wodzie. Smacznego!

Ocena: 4,3