Jak zrobić ciasto 3-bit? Prosty przepis na ciasto bez pieczenia

Jak zrobić ciasto 3-bit? Prosty przepis na ciasto bez pieczenia

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ciasto 3-bit to słodka uczta dla łasuchów. Co ważne, przygotujemy je bez pieczenia

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ciasto 3-bit jest proste do wykonania – nie wymaga pieczenia. Jednym z jego składników jest masa krówkowa, więc jest bardzo słodkie. Przygotowuje się je przez ok. pół godziny, a najlepiej smakuje następnego dnia. Podajemy przepis na ciasto 3-bit na zimno i bez pieczenia.

Składniki

  • 100 szt. herbatników (4 warstwy po ok. 25 szt.)
  • 1 puszka masy krówkowej
  • ok. 600 ml mleka, w tym 100 ml na nasączanie herbatników
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 1½ kostki masła (375 g)
  • 300–400 ml słodkiej śmietany 30–36%
  • 2 opakowania bitej śmietany (np. Śnieżka)
  • gotowa polewa czekoladowa

Przygotowanie krok po kroku:

  • 1. masa: puszkę z masą krówkową należy na ok. 10 minut zanurzyć w gorącej wodzie, a następnie wyłożyć zawartość do wysokiego naczynia i ubić z ¼ kostki masła.

  • 2. masa: zagotować 1½ szklanki mleka. Pod koniec gotowania dodać 2–5 łyżek cukru (ilość cukru zależy od tego, czy budynie są z cukrem, czy bez, oraz od tego, jak słodką masę chcemy uzyskać).

  • W ½ szklanki mleka rozmieszać budynie waniliowe, a następnie wlać je do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Przestudzić. Następnie utrzeć 1 kostkę masła, dodając po 1 łyżce budyniu, cały czas ucierając masę.

  • 3. masa: ubić śmietanę z 2 opakowaniami bitej śmietany Śnieżka (nie dodawać cukru).

  • Polewa: polewę czekoladową można przygotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu – wystarczy opakowanie wraz z polewą włożyć na kilka minut do gorącej wody, a następnie rozsmarować na cieście. Jednak tak przygotowana polewa jest zbyt twarda i podczas krojenia się kruszy. Lepiej zatem wyjąć polewę z opakowania, przełożyć do małego rondelka i rozpuścić ją wraz z ¼ kostki masła, cały czas mieszając.

  • Prostokątną formę o wymiarach ok. 25 x 36 cm wyłożyć herbatnikami. Następnie nasączyć je mlekiem. Na tak przygotowane herbatniki wyłożyć 1. masę – krówkową.

  • Przykryć kolejną warstwą herbatników, nie zapominając o nasączeniu ich mlekiem. Następnie wyłożyć 2. masę – budyniową. Przykryć ją warstwą herbatników.

  • Wyłożyć ostatnią, 3. masę – śmietankową. Na masę należy położyć czwartą, ostatnią warstwę herbatników, a na nie polewę czekoladową.

  • Ciasto schłodzić - najlepiej smakuje na drugi dzień.