Tiramisu: genialny włoski deser nie tylko dla zakochanych

2021-03-29
Monika Leśniewicz
Tiramisu: genialny włoski deser nie tylko dla zakochanych
Autor: thinkstockphotos.com Tiramisu to najprawdopodobniej najsmaczniejsze ciasto bez pieczenia!
łatwy
50 min
4

Tiramisu, uważane za ciasto, to faktycznie deser bez pieczenia. Tiramisu może być słodkim akcentem romantycznego wieczoru. Lekki, słodki, kawowy i zmysłowy. Przeczytaj sprawdzony przepis, który nie wymaga użycia surowych jajek ani żelatyny.

 

 

SKŁADNIKI

  • 1,5 opakowania podłużnych biszkoptów
  • 20 dag serka mascarpone
  • 20 dag śmietany kremówki 36 proc.
  • 3 łyżki niesłodzonego kakao
  • pół szklanki cukru pudru
  • ½ kubka świeżo parzonej kawy, przestudzonej
  • 1/3 kubka likieru amaretto

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tiramisu przygotuj w naczyniu o bokach ok. 20x20 cm.
  • Połącz kawę z amaretto.
  • Kremówkę ubij z łyżką cukru pudru.
  • Oddzielnie ubij mascarpone, także z łyżką cukru pudru.
  • Kremówkę i serek wymieszaj delikatnie rózgą tak, aby nie zgnieść piany.
  • Biszkopty lekko namocz w kawie z likierem i układaj w foremce.
  • Na biszkopty rozłóż ubitą śmietanę z serkiem, posyp warstwę kakao. To samo powtórz z kolejną warstwą: biszkopty + śmietana + kakao.
  • Zakończ, obsypując śmietankę cukrem pudrem i kakao.
  • Przed podaniem schładzaj ok. 3 godziny.
Monika Leśniewicz