Tiramisu: genialny włoski deser nie tylko dla zakochanych

Tiramisu: genialny włoski deser nie tylko dla zakochanych

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Tiramisu to najprawdopodobniej najsmaczniejsze ciasto bez pieczenia!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tiramisu, uważane za ciasto, to faktycznie deser bez pieczenia. Tiramisu może być słodkim akcentem romantycznego wieczoru. Lekki, słodki, kawowy i zmysłowy. Przeczytaj sprawdzony przepis, który nie wymaga użycia surowych jajek ani żelatyny.

Składniki

  • 1,5 opakowania podłużnych biszkoptów

  • 20 dag serka mascarpone

  • 20 dag śmietany kremówki 36 proc.

  • 3 łyżki niesłodzonego kakao

  • pół szklanki cukru pudru

  • ½ kubka świeżo parzonej kawy, przestudzonej

  • 1/3 kubka likieru amaretto

Przygotowanie krok po kroku:

  • Tiramisu przygotuj w naczyniu o bokach ok. 20x20 cm.

  • Połącz kawę z amaretto.

  • Kremówkę ubij z łyżką cukru pudru.

  • Oddzielnie ubij mascarpone, także z łyżką cukru pudru.

  • Kremówkę i serek wymieszaj delikatnie rózgą tak, aby nie zgnieść piany.

  • Biszkopty lekko namocz w kawie z likierem i układaj w foremce.

  • Na biszkopty rozłóż ubitą śmietanę z serkiem, posyp warstwę kakao. To samo powtórz z kolejną warstwą: biszkopty + śmietana + kakao.

  • Zakończ, obsypując śmietankę cukrem pudrem i kakao.

  • Przed podaniem schładzaj ok. 3 godziny.

 

 

Ocena: 3,7