Kruchy placek z brzoskwiniami i nadzieniem z kaszy manny

Kruchy placek z brzoskwiniami i nadzieniem z kaszy manny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Idealny placek na letni podwieczorek: kruchy spód, kremowe wypełnienie i soczyste brzoskwinie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kruchy placek z brzoskwiniami i nadzieniem z kaszy manny to rodzaj pysznego ciasta z owocami, na który czekam cały rok. Dawniej nadzienia z kaszy manny były bardzo popularne. O ile sernikowe nadzienie może być nieco zbyt ciężkie dla żołądka, to lekkie, kremowe nadzienie z pszennej kaszki jest obłędnie pyszne. Moje dzieci go uwielbiają. Polecam z całego serca!

Składniki

  • Okrągła forma o średnicy 24 cm

  • Na kruche ciasto:

  • 200 g mąki

  • 100 g zimnego masła

  • 50 g cukru

  • 1 jajko

  • Na nadzienie:

  • 80 g kaszy manny

  • 100 g cukru

  • 500 ml mleka

  • 250 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 18% tłuszczu

  • 3 jajka

  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego lub cukru wanilinowego

  • 4-6 brzoskwiń lub nektarynek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zacznij od przygotowania ciasta. Nożem na stolnicy lub jeszcze łatwiej w malakserze posiekaj mąkę, cukier i masło, aż do uzyskania drobnych okruchów. Dodaj rozmącone jajko i szybko zarób ciasto. Kulę ciasto owiń folią i wstaw na 30 minut do lodówki.

  • Pora na nadzienie: odlać pół szklanki mleka i wymieszać z kaszą manną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i wanilią. Do gotującego się mleka powoli wlać mieszaninę mleka i kaszy manny, cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia. Odstawić na 20 minut, aby masa przestygła.

  • Jajka zmiksować z jogurtem, dodać do ugotowanej kaszy manny i wymieszać na jednorodną masę.

  • Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę.

  • Na ciasto wylać masę z kaszy manny.

  • Na wierzchu ułożyć ósemki brzoskwiń.

  • Wstawić do piekarnika i piec około 60 minut w temperaturze 180°C

  • Przed podaniem ewentualnie posypać cukrem pudrem. 

Wskazówki jak upiec placek z brzoskwiniami

Masło do przygotowania kruchego ciasta powinno być zimne. Ciasta nie należy zbyt długo wyrabiać, ponieważ pod wpływem ciepła dłoni lub tarcia w malakserze tłuszcz zacznie się topić i przedwcześnie łączyć z mąką, co w efekcie da ciasto ciężki i twarde. 

W sezonie warto wykorzystać świeże owoce brzoskwini, nektaryny lub moreli. Zimą doskonale sprawdzą się brzoskwinie z puszki. Zobacz: Przepis jak zrobić brzoskwinie w syropie jak z puszki

Świeżych owoców nie obieram. Ich skórka nie stanowi zagrożenia, ale jeśli jej nie lubicie, to ją zdejmijcie. Najlepiej naciąć lekko skórkę wokół owocu i zanurzyć na 1 minutę we wrzątku. Potem skórkę można zdjąć podważając ją czubkiem noża lub wykałaczką. 

Ocena: 3,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).