Prosta tęczowa babka na Wielkanoc: sprawdzony przepis na tęczowe ciasto
Kruchy placek z brzoskwiniami i nadzieniem z kaszy manny

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Idealny placek na letni podwieczorek: kruchy spód, kremowe wypełnienie i soczyste brzoskwinie
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Kruchy placek z brzoskwiniami i nadzieniem z kaszy manny to rodzaj pysznego ciasta z owocami, na który czekam cały rok. Dawniej nadzienia z kaszy manny były bardzo popularne. O ile sernikowe nadzienie może być nieco zbyt ciężkie dla żołądka, to lekkie, kremowe nadzienie z pszennej kaszki jest obłędnie pyszne. Moje dzieci go uwielbiają. Polecam z całego serca!
Składniki
Okrągła forma o średnicy 24 cm
Na kruche ciasto:
200 g mąki
100 g zimnego masła
50 g cukru
1 jajko
Na nadzienie:
80 g kaszy manny
100 g cukru
500 ml mleka
250 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 18% tłuszczu
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego lub cukru wanilinowego
4-6 brzoskwiń lub nektarynek
Przygotowanie krok po kroku:
Zacznij od przygotowania ciasta. Nożem na stolnicy lub jeszcze łatwiej w malakserze posiekaj mąkę, cukier i masło, aż do uzyskania drobnych okruchów. Dodaj rozmącone jajko i szybko zarób ciasto. Kulę ciasto owiń folią i wstaw na 30 minut do lodówki.
Pora na nadzienie: odlać pół szklanki mleka i wymieszać z kaszą manną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i wanilią. Do gotującego się mleka powoli wlać mieszaninę mleka i kaszy manny, cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia. Odstawić na 20 minut, aby masa przestygła.
Jajka zmiksować z jogurtem, dodać do ugotowanej kaszy manny i wymieszać na jednorodną masę.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę.
Na ciasto wylać masę z kaszy manny.
Na wierzchu ułożyć ósemki brzoskwiń.
Wstawić do piekarnika i piec około 60 minut w temperaturze 180°C
Przed podaniem ewentualnie posypać cukrem pudrem.
Wskazówki jak upiec placek z brzoskwiniami
Masło do przygotowania kruchego ciasta powinno być zimne. Ciasta nie należy zbyt długo wyrabiać, ponieważ pod wpływem ciepła dłoni lub tarcia w malakserze tłuszcz zacznie się topić i przedwcześnie łączyć z mąką, co w efekcie da ciasto ciężki i twarde.
W sezonie warto wykorzystać świeże owoce brzoskwini, nektaryny lub moreli. Zimą doskonale sprawdzą się brzoskwinie z puszki. Zobacz: Przepis jak zrobić brzoskwinie w syropie jak z puszki
Świeżych owoców nie obieram. Ich skórka nie stanowi zagrożenia, ale jeśli jej nie lubicie, to ją zdejmijcie. Najlepiej naciąć lekko skórkę wokół owocu i zanurzyć na 1 minutę we wrzątku. Potem skórkę można zdjąć podważając ją czubkiem noża lub wykałaczką.