Letnia Pavlova z brzoskwiniami

Letnia Pavlova z brzoskwiniami

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Lekki, smaczny i piękny, czyli deser Pavlova to idealne zakończenie letniego przyjęcia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Słynny deser Pavlova ma wiele odmian. Wykwintna wersja z brzoskwiniami i bitą śmietaną na orzechowej bezie, obsypana jadalnymi kwiatami lawendy, będzie nie tylko pięknie się prezentowała, ale również wybornie smakowała.

Składniki

  • 3 duże białka szczypta soli

  • 150 g drobnego cukru do wypieków

  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych

  • 50 g obranych migdałów, posiekanych i uprażonych na suchej patelni

  • 200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

  • kilka kropel ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego

  • 2-3 dojrzałe brzoskwinie lub nektaryny

  • kwiaty lawendy do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej.

  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Cukier dodawać stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać sok z cytryny i ubić. Wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną, orzechy włoskie i migdały, delikatnie wymieszać.

  • Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć masę, na kształt koła o średnicy około 20-23 cm (podczas pieczenia średnica bezy się powiększy).

  • Piec w temperaturze 180ºC przez 5 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 140ºC i piec jeszcze około 1 godzinę, ewentualnie przedłużyć pieczenie o 5-8 minut. Wystudzić w stygnącym piekarniku.

  • Śmietanę ubić z ekstraktem wanilii. Krem wyłożyć na bezę. Na wierzchu ułożyć obrane i pocięte na cienkie półksiężyce brzoskwinie. Posypać kwiatami.

Ocena: 0