Sałata masłowa, maślana, głowiasta: właściwości, wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

2021-06-02 12:39

Sałata masłowa, zwana również maślaną lub głowiastą to jeden z najpopularniejszych gatunków sałaty. W polskiej tradycji kulinarnej sałata masłowa ze śmietaną idzie zawsze w parze z pieczonym kurczakiem. Sałata głowiasta to ulubiona letnia zielenina Polaków. 

Sałata masłowa, maślana, głowiasta: właściwości, wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Autor: Shutterstock Sałata masłowa, zwana także maślaną lub głowiastą jest szczególnie smaczna wiosną i latem. 

Własności sałaty masłowej

Sałata maślana stanowi przede wszystkim bogate źródło cennych dla nas pierwiastków, jak wapń, potas, cynk czy miedź. Obfituje także w witaminy z grupy B (głównie B1, B2, B6) oraz witaminę C, E i A. Ta ostatnia wytwarzana jest przez organizm dzięki zielonemu barwnikowi zawartemu w liściach sałaty. Dzięki zawartości antyoksydantów chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Sałata usprawnia i pobudza układ trawienny, a także zapobiega zakwaszeniu organizmu. Najlepiej smakuje z innymi warzywami, serami oraz mięsem.

Polecamy przepisy:

Sałatę z grillowanym kurczakiem - tanio i pysznie

Wiosenna sałata z rzodkiewkami

Wartość odżywcza sałaty głowiastej

W 100 g liści sałaty maślanej znajdziemy zaledwie 14 kcal/100 g. Dlatego sałata tak często zalecana jest osobom dbającym o linię. 

Przeczytaj także:

Czy sałata odchudza? Właściwości sałaty

Sałata z awokado, pestkami i nasionami - zdrowie na talerzu

Beszamel: Nowalijki – czy warto je jeść?

Zastosowanie kulinarne sałaty

Liście sałaty masłowej mają łagodny smak o doskonałej równowadze słodyczy i goryczy. Liście sałaty maślanej świetnie komponują się ze słodką śmietaną i łagodnymi sosami.

Polecamy przepis na:

Sałata ze śmietaną

Sałata z gorgonzolą i orzechami włoskimi

Liście są też wyjątkowo miękkie i delikatne, dlatego sałata głowiasta nie nadaje się do długiego przechowywania. Liście szybko więdną i tracą sprężystość, ale nie smak. Pamiętać należy, aby doprawiać ją przed samym podaniem, inaczej kwasy zawarte w sosie zważą delikatne liście.

Jak przechowywać sałatę?

Sałatę głowiastą należy przechowywać w lodówce, zamkniętą w nadmuchanym woreczku polietylenowym. Można też przechowywać w plastikowym pudełku. Niestety jej trwałość jest krótka, zazwyczaj nie dłuższa niż 2 doby. Zwiędnięte nadają się na zupę. Wystarczy podsmażyć je na maśle i dodać ryż, a letnia zupa gotowa.

Polecamy przepis na:

Sałatkę grecką z serami, pomidorami i oliwkami

Zupa z sałaty masłowej i rukoli

QUIZ: Zielono mi - jakie znasz gatunki sałaty?
Pytanie 1 z 10
Sałata o zwartej głowie i chrupiących, jasnozielonych liściach to...