Czy sałata odchudza? Właściwości sałaty

Czy sałata odchudza? Właściwości sałaty

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Jakie są właściwości odchudzające sałaty?

Sałata to nie tylko doskonała przekąska - jest przede wszystkim źródłem zdrowia i składników odżywczych. Ta zielona, liściasta roślina idealnie nadaje się do menu wszystkich odchudzających się osób, bo wspomaga metabolizm i jest niskokaloryczna. Dowiedz się więcej o właściwościach odchudzających sałaty.

Sałata - właściwości zdrowotne

Sałata jest wartościowym składnikiem menu dlatego, że jest bogata w jod, który obniża cholesterol i chroni przed miażdżycą. Jod wzmacnia również układ odpornościowy i przyspiesza przemianę materii. Częste jedzenie sałaty poprawia trawienie i wspomaga wypróżnianie. Ma również działanie odtruwające, gdyż wchłania szkodliwe substancje powstające w jelitach w procesie trawienia.

Sałata w diecie

Sałata jest warzywem małokalorycznym, 100 g liści zawiera jedynie 15 kcal – dlatego jest głównym składnikiem diety osób odchudzających się. Niestety ta wspaniała zielona roślina traci swoje cenne właściwości po dodaniu sosu np. winegret. Sałata, pomimo tego, że jest smaczna, sama w sobie nie jest sycąca. Największą sztuką w diecie na bazie sałaty jest umiejętne połączenie składników. Liście tego warzywa idealnie komponują się z rybami i mięsem. Możemy ją także przyrządzać w formie sałatki/przekąski z surowymi warzywami np. cebulą, pomidorem, ogórkiem, papryką, a także z jajkiem na twardo, z wędzoną rybą, krewetkami czy po prostu z dodatkiem ziół i oliwy z oliwek.

Warto pamiętać, że sałata jest przede wszystkim źródłem zdrowia. Warzywo posiada wiele cennych dla organizmu związków:

  • potas

  • sód

  • jod

  • magnez

  • wapń

  • mangan

  • żelazo

  • kobalt

  • miedź

  • cynk

  • fosfor

  • fluor

  • kwasy organiczne

  • błonnik

  • witaminy - A, B1, B2, B6 i PP

Obecne w tych zielonych liściach silne przeciwutleniacze – witaminy C oraz E przeciwdziałają procesom starzenia. Sałata ma także właściwości przeciwrakowe. Dobrze przyrządzonajest zatem idealnym składnikiem diety odchudzającej, wspomaga utratę kilogramów, a także jest smaczna i zdrowa.

Ocena: 3,2