Zupa z sałaty i rukoli - nieco zaskakująca "liściasta" zupa
2022-06-27
łatwy
40 min
4
Zupa z sałaty i rukoli, odkąd ją ugotowałam po raz pierwszy, gości na naszym stole regularnie. Jest aromatyczna i zdrowa, ma piękny zielony kolor, a dzieciaki same proszą o przygotowanie liściówki, jak ją domowo nazywamy.
SKŁADNIKI
- 2 główki sałaty
- 2 spore garście rukoli
- 2 nieduże pory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 łyżka masła
- 5 szklanek bulionu
- 1/2 szklanki ryżu
- 1 listek laurowy
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki kremówki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i pora obrać i pokroić w krążki, zeszklić na maśle, najlepiej w garnku.
- Po 5 minutach wlać bulion i wsypać ryż, dodać też obraną i pokrojoną w plasterki marchew, liść laurowy i szczyptę soli.
- Gotować pod przykryciem pół godziny.
- W tym czasie posiekać dość drobno sałatę i rukolę. Gdy warzywa w garnku zmiękną dodać do zupy sałatę. Gotować jeszcze 10 min.
- Zupę przestudzić i zblendować, zaprawić kremówką i przyprawić gałką muszkatołową. Na koniec dodać rukolę i po ok. 2 minutach zdjąć zupę z gazu.
- Podawać z grzankami.
Rukola, czyli sałata z charakterem. Właściwości odżywcze i zastosowanie rukoli w kuchni