Zupa z sałaty i rukoli - nieco zaskakująca "liściasta" zupa

Zupa z sałaty i rukoli - nieco zaskakująca liściasta zupa
Autor: Shutterstock Zupa z sałaty i rukoli jest bardzo zdrowa i kusi intensywnym aromatem rukoli i gałki muszkatołowej.
łatwy
40 min
4

Zupa z sałaty i rukoli, odkąd ją ugotowałam po raz pierwszy, gości na naszym stole regularnie. Jest aromatyczna i zdrowa, ma piękny zielony kolor, a dzieciaki same proszą o przygotowanie liściówki, jak ją domowo nazywamy. 

SKŁADNIKI

  • 2 główki sałaty
  • 2 spore garście rukoli
  • 2 nieduże pory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka masła
  • 5 szklanek bulionu
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1 listek laurowy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki kremówki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i pora obrać i pokroić w krążki, zeszklić na maśle, najlepiej w garnku.
  • Po 5 minutach wlać bulion i wsypać ryż, dodać też obraną i pokrojoną w plasterki marchew, liść laurowy i szczyptę soli.
  • Gotować pod przykryciem pół godziny.
  • W tym czasie posiekać dość drobno sałatę i rukolę. Gdy warzywa w garnku zmiękną dodać do zupy sałatę. Gotować jeszcze 10 min.
  • Zupę przestudzić i zblendować, zaprawić kremówką i przyprawić gałką muszkatołową. Na koniec dodać rukolę i po ok. 2 minutach zdjąć zupę z gazu.
  • Podawać z grzankami.
Rukola, czyli sałata z charakterem. Właściwości odżywcze i zastosowanie rukoli w kuchni
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej