Wegeta do słoików, czyli domowa jarzynka nie tylko na zimę. Lepszej przyprawy do zup nie kupisz nigdzie

Domowa vegeta do słoikow
Autor: Shutterstock Taka vegeta w słoikach to świetny sposób na zachowanie smaku i aromatu świeżych warzyw na zimę.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Warzywa do domowej wegety pasteryzujemy solą w czasie, kiedy jest ich pod dostatkiem. Dzięki temu mamy znakomitą przyprawę, a niekiedy nawet bazę do domowych wywarów i bulionów. Jak przygotować przyprawę typu wegeta w słoikach na zimę? Oto przepis krok po kroku.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa korzeniowe dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Pora i zieleninę drobno siekamy.
  • Rozdrobnione jarzyny mieszamy z solą.
  • Przekładamy do czystych, wyparzonych słoików i dokładnie zakręcamy.
  • W tej postaci warzywa można przechowywać w chłodnym miejscu kilka miesięcy.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej