Wegeta do słoików, czyli jarzynka na zimę

Wegeta do słoików, czyli jarzynka na zimę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Taka vegeta w słoikach to świetny sposób na zachowanie smaku i aromatu świeżych warzyw na zimę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Warzywa do domowej wegety pasteryzujemy solą w czasie, kiedy jest ich pod dostatkiem. Dzięki temu mamy znakomitą przyprawę, a niekiedy nawet bazę, do domowych wywarów i bulionów.

Składniki

  • 1 marchwi

  • 1/2 kg pietruszki korzeniowej

  • 1/2 kg selera korzeniowego

  • 1/2 kg pora

  • pęczek naci pietruszki

  • pęczek naci selera

  • liście lubczyku

  • 60 dkg soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa korzeniowe dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

  • Pora i zieleninę drobno siekamy.

  • Rozdrobnione jarzyny mieszamy z solą

  • Przekładamy do czystych, wyparzonych słoików i dokładnie zakręcamy.

  • W tej postaci warzywa można przechowywać w chłodnym miejscu kilka miesięcy.

Ocena: 3,1
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.