Domowy dżem z pigwy i jabłek – zawsze się udaje i zawsze smakuje wyjątkowo!

Dżem z pigwy i jabłek: podajemy dobry przepis
Autor: Shutterstock/ Shutterstock Idealny dodatek nie tylko do pieczywa, ale też do ciast
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Pigwa i jabłka to duet, który nie ma sobie równych – razem tworzą dżem o głębokim, jesiennym smaku, w którym słodycz idealnie łączy się z delikatną nutą kwasku. Gdy pigwa dojrzewa i wypełnia kuchnię swoim cudownym aromatem, warto zamknąć ten zapach w słoikach. Ten prosty, niezawodny przepis na domowy dżem z pigwy i jabłek zawsze się udaje – a jego smak przenosi wprost do babcinej spiżarni pełnej ciepła i wspomnień.

Przetwory z pigwy – dlaczego warto je robić?

Pigwa i pigwowiec to owoce, które od wieków goszczą w domowych spiżarniach. Choć na surowo są twarde i cierpkie, po obróbce cieplnej zamieniają się w prawdziwy rarytas – niezwykle aromatyczny i pełen głębokiego, lekko kwaskowego smaku. Zawierają duże ilości witaminy C, dzięki czemu wspierają odporność organizmu w sezonie jesienno-zimowym. Do tego są źródłem błonnika, który wspomaga trawienie, oraz polifenoli o silnym działaniu antyoksydacyjnym.

Przetwory z pigwy i pigwowca nie tylko świetnie smakują, ale także korzystnie wpływają na zdrowie. Nalewki i syropy z tych owoców pomagają przy przeziębieniach, łagodzą kaszel i wspomagają pracę układu pokarmowego. Dżemy, konfitury czy marmolady to natomiast doskonały dodatek do herbaty, pieczywa, ciast, a nawet mięs – wspaniale podkreślają ich smak, nadając im nutę elegancji i świeżości.

Nic więc dziwnego, że pigwa i pigwowiec nazywane są często „polską cytryną”. To owoce, które warto włączyć do domowych przetworów – nie tylko ze względu na ich walory zdrowotne, ale też na niepowtarzalny aromat, który przywołuje smak późnego lata i złotej jesieni.

Przepisy na dżemy, marmolady i inne pyszności z owoców pigwy nie są skomplikowane. Dlatego jesienią warto zrobić kilka słoików z pyszną pigwą i rozkoszować się jej smakiem w jesienne i zimowe dni. Poniżej znajdziecie łatwe przepisy na przysmaki z pigwą. Dzięki nim dowiecie się, jak robić przetwory z pigwy.

Więcej przepisów na przetwory z pigwy znajdziesz w naszej galerii pod materiałem wideo

SKŁADNIKI

  • 1 kg jabłek
  • 500-700 g białego cukru
  • 500 g pigwy
  • 200 ml wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka starannie umyć, obrać i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Dokładnie usunąć z owoców gniazda nasienne. Pigwę dobrze umyć i pokroić na ćwiartki. Należy także koniecznie usunąć pestki.
  • Zagotować wodę w garnku, włożyć do niej pigwę, wsypać cukier i gotować przez około 10 minut. Kiedy owoce pigwy zmiękną, dodać jabłka. Wszystko gotować jeszcze przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając, by owoce się nie przypaliły.
  • Przełożyć wrzący dżem do wyparzonych słoiczków i natychmiast zakręcić. Dżem z jabłek i pigwy najlepiej smakuje z białym pieczywem. Można go też dodawać jako masę do ciast.
Pigwa: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Beata Lekszycka
więcej