Zupa szczawiowa błyskawiczna: prosty przepis na szczawiówkę

błyskawiczna zupa szczawiowa
Autor: thinkstockphotos.com Zupę szczawiową można szybko przyrządzić korzystając z półproduktów
łatwy
12 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa szczawiowa ma charakterystyczny kwaskowaty smak i intensywny zielony kolor. Specjalnie dla jej miłośników przedstawiamy przepis na łatwą i szybką do przygotowania zupę szczawiową.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Około 2 l bulionu zagotowujemy z zielem angielskim, liściem laurowym i szczawiem.
  • Jeżeli używamy świeżego szczawiu, przesmażamy go najpierw na patelni z dodatkiem oliwy.
  • Po około 15 minutach zupa jest gotowa.
  • Dodajemy sól i pieprz i gorącą podajmy na stół.
  • Możemy udekorować ugotowanym na twardo jajkiem, śmietaną, kiełkami lub podać z grzankami czy ryżem.
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?

Polecamy także: 

Jak zrywać szczaw? Jak go przerabiać?

Szczaw - gdzie zrywać? Jak przechować na zimę?

Przepisy na szczawiowe specjały:

Chłodnik szczawiowy - przepis na chłodnik ze szczawiu

Pasta z ciecierzycy i szczawiu [hummus ze szczawiem]

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej