Zupa szczawiowa błyskawiczna: prosty przepis na szczawiówkę
      2021-05-17
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          12 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa szczawiowa ma charakterystyczny kwaskowaty smak i intensywny zielony kolor. Specjalnie dla jej miłośników przedstawiamy przepis na łatwą i szybką do przygotowania zupę szczawiową.
SKŁADNIKI
- 2 l bulionu warzywnego
 - 2 słoiki szczawiu konserwowanego
 - 3 liście laurowe
 - 4 ziarenka ziela angielskiego
 - sól
 - pieprz mielony
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Około 2 l bulionu zagotowujemy z zielem angielskim, liściem laurowym i szczawiem.
 - Jeżeli używamy świeżego szczawiu, przesmażamy go najpierw na patelni z dodatkiem oliwy.
 - Po około 15 minutach zupa jest gotowa.
 - Dodajemy sól i pieprz i gorącą podajmy na stół.
 - Możemy udekorować ugotowanym na twardo jajkiem, śmietaną, kiełkami lub podać z grzankami czy ryżem.
 
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?
    
    
    
    
Polecamy także:
Jak zrywać szczaw? Jak go przerabiać?
Szczaw - gdzie zrywać? Jak przechować na zimę?
Przepisy na szczawiowe specjały: