Zupa szczawiowa błyskawiczna: prosty przepis na szczawiówkę
2021-05-17
łatwy
12 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa szczawiowa ma charakterystyczny kwaskowaty smak i intensywny zielony kolor. Specjalnie dla jej miłośników przedstawiamy przepis na łatwą i szybką do przygotowania zupę szczawiową.
SKŁADNIKI
- 2 l bulionu warzywnego
- 2 słoiki szczawiu konserwowanego
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól
- pieprz mielony
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Około 2 l bulionu zagotowujemy z zielem angielskim, liściem laurowym i szczawiem.
- Jeżeli używamy świeżego szczawiu, przesmażamy go najpierw na patelni z dodatkiem oliwy.
- Po około 15 minutach zupa jest gotowa.
- Dodajemy sól i pieprz i gorącą podajmy na stół.
- Możemy udekorować ugotowanym na twardo jajkiem, śmietaną, kiełkami lub podać z grzankami czy ryżem.
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?
Polecamy także:
Jak zrywać szczaw? Jak go przerabiać?
Szczaw - gdzie zrywać? Jak przechować na zimę?
Przepisy na szczawiowe specjały: