Wegańska zupa z 3 składników. Prosty przepis na jesienny obiad pełen zdrowia
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pyszna i aromatyczna zupa z 3 składników to przepis na doskonały jesienny obiad. Zupa nie tylko pysznie smakuje, ale i ma prozdrowotne działanie. Wspiera odporność, dodaje energii i jest sycąca. Jej ugotowanie nie zajmie więcej niż pół godziny. Poznajcie łatwy i szybki przepis na zdrową zupę z 3 składników, w której nie ma składników pochodzenia zwierzęcego.
Z czego zrobić zupę z 3 składników?
Do ugotowania garnka pysznej i sycącej zupy na jesień wykorzystuje się proste i niedrogie warzywa. Zupę można robić przez cały rok, ponieważ wszystkie produkty są zawsze w sklepach. Na liście składników znalazły się więc warzywa, woda i przyprawy. Zupę gotuje się z ziemniaków, dymki i czosnku oraz wody. Jej smak podkręcają przyprawy, czyli sól, pieprz i gałka muszkatołowa.
Jak zrobić zupę z 3 składników?
Przepis na zdrową zupę z 3 składników jest prosty. Może ją ugotować każdy. Nawet osoby, które dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni zrobią ją na piątkę z plusem. Będzie potrzebny garnek, deska, nóż i blender oraz praska do czosnku.
Najpierw należy podsmażyć posiekane dymki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodaje się pokrojone w kostkę ziemniaki i wlewa wodę. Zupa będzie jeszcze lepsza, jeżeli wleje się do niej aromatyczny wywar warzywny. Po 20 minutach jesienną zupę doprawia się i miksuje na gładki krem. Zupa z 3 składników jest gotowa.
Z czym podawać zupę z 3 składników?
Według tego sprawdzonego przepisu zdrową zupę trzyskładnikową podaje się z posiekanym szczypiorem. Miseczki można jednak wzbogacić innymi składnikami, które sprawią, że obiad będzie jeszcze bardziej sycący i aromatyczny. Zupa z 3 składników pysznie smakuje z ryżem. Sprawdzi się też groszek ptysiowy lub czosnkowe grzanki. Doskonale łączy się podsmażonym tofu w ziołowej marynacie. Zupę można doprawić świeżo zmielonym czerwonym pieprzem lub szczyptą curry.
SKŁADNIKI
- 1 litr wody
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule dymki ze szczypiorem
- 10 ząbków czosnku
- 2 łyżki oleju
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojone w kostkę dymki, aż się zeszklą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
- Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wymieszać.
- Wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 20 minut.
- Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie zmiksować na gładki krem.
- Podawać posypaną posiekanym szczypiorem.