Sezonowe

Gotuj sezonowo - tak jest najzdrowiej! Czerwiec to sezon na truskawki, szparagi, bób, czereśnie. Kupimy też pyszne młode ziemniaki, kapustę i kalafiory, pyszną kalarepkę i młodą włoszczyznę. Zobacz, co możesz przyrządzić z tych składników.

Sezonowe

Sezonowe wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Chrupka i wyrazista surówka z dyni z orzechami

Chrupka i wyrazista surówka z dyni z orzechami

Surowa dynia jest słodkawa, a jednocześnie orzeźwiająca i aromatyczna. Dodatek orzechów sprawia, że nabiera bardziej wyrazistego charakteru, a majonez nadaje surówce aksamitne wykończenie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Delikatna dynia duszona w śmietanie

Delikatna dynia duszona w śmietanie

Delikatny smak dyni podkreślony odrobiną gałki muszkatołowej i kwaśną śmietaną. To danie smakuje wybornie zarówno samodzielnie, jak i dodatek do dań mięsnych.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wyśmienita brukselka pieczona z kiełbasą

Wyśmienita brukselka pieczona z kiełbasą

Brukselka pieczona z kiełbasą to jedno z tych przyjemnych jesiennych dań, które będziemy długo wspominać. Brukselka najlepsza jest pieczona. Nabiera wtedy słodkawego smaku, który tak cenimy sobie np. w kapuście włoskiej. Do tego odpowiednio przyprawiona i w towarzystwie pysznej kiełbasy zyskuje nowy wymiar smaku. To już nie jest brukselka, to jest arcydzieło!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dynia w ostrym przecierze z winogron

Dynia w ostrym przecierze z winogron

Dynia w ostrym przecierze z winogron to pyszny dodatek do mięs, który możesz mieć zawsze pod ręką. Przygotowany jesienną porą będzie przypominał ostatnie promienie letniego słońca przez całą zimę. Wymaga jednak nieco cierpliwości, bo najsmaczniejszy jest dopiero po o 4 tygodniach od pasteryzacji.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Kapusta kwaszona z gąskami

Kapusta kwaszona z gąskami

Kapusta ukwaszona tradycyjnie z dodatkiem gąsek, to znakomity pomysł na szybką sałatkę do obiadu. Ze słoika wprost na talerz. Podajemy przepis na kapustę kwaszoną z gąskami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Winogrona z jabłkami na ostro do mięs i pasztetów

Winogrona z jabłkami na ostro do mięs i pasztetów

Pyszna konfitura z winogron z jabłkami sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych i pasztetów. Do jej przygotowania najlepsze są winogrona ogrodowe.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Kwaszonka z kapusty włoskiej z jabłkami - stary przepis

Kwaszonka z kapusty włoskiej z jabłkami - stary przepis

Zazwyczaj kisimy białą kapustę, ale możliwości jest o wiele więcej. Proponujemy przygotować na zimę kwaszonkę z kapusty włoskiej z jabłkami, jest bardzo smaczne i delikatna, a jabłka dodają je słodkawego posmaku. Samo zdrowie na talerzu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Dynia do ciasta i na placki w słoikach

Dynia do ciasta i na placki w słoikach

Warto mieć przygotowany w zanadrzu taki mus dyniowy. Przygotowanie z niego placków czy ciasta zajmie wtedy znacznie mniej czasu. Jest bardzo smaczny i gotowy do użytku natychmiast. Podpowiadamy, jak zrobić dynię do ciasta i placków w słoikach.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Placki ziemniaczano-dyniowe z chrzanem

Placki ziemniaczano-dyniowe z chrzanem

Placki ziemniaczano-dyniowe to pyszna i chrupiąca przekąska lub dodatek do obiadu. Chrzanowa nuta sprawia, ze placki nabierają wyjątkowego charakteru.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Dżem dyniowy z brzoskwiniami

Dżem dyniowy z brzoskwiniami

Choć dostępnie właściwie przez cały rok, dynie w sezonie jesiennym są najsmaczniejsze. Połączenie ich z innymi owocami tylko podkreśla ich smak. Podajemy przepis na pyszny dżem dyniowy z brzoskwiniami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Strona 1 z 38