Sezonowe

Gotuj sezonowo - tak jest najzdrowiej! Czerwiec to sezon na truskawki, szparagi, bób, czereśnie. Kupimy też pyszne młode ziemniaki, kapustę i kalafiory, pyszną kalarepkę i młodą włoszczyznę. Zobacz, co możesz przyrządzić z tych składników.

Sezonowe

Sezonowe wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Przecier ze szpinaku na zimę

Przecier ze szpinaku na zimę

Młody szpinak ma wyjątkowe właściwości zdrowotne i świetnie smakuje. Jeśli nie lubisz zimą wykorzystywać w kuchni szpinaku mrożonego, możesz na chłodne miesiące samodzielnie przygotować przecier z młodych listków. Stanowi on świetny dodatek do zup i koktajli - wystarczy do niego dodać na przykład zblendowane jabłko lub banana i  zielony koktajl gotowy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Jak zrobić syrop z kwiatów bzu? Podajemy sprawdzony przepis

Jak zrobić syrop z kwiatów bzu? Podajemy sprawdzony przepis

Syrop z kwiatów czarnego bzu warto mieć zawsze pod ręką. Kwiaty czarnego bzu to prawdziwe źródło zdrowia - zawierają bowiem kwasy fenolowe, flawonoidy, kwasy organiczne, triterpeny, sole mineralne oraz olejki eteryczne, sterole i garbniki. Sprawdź, jak wykorzystać je dla zdrowia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Sałatka ze szpinakiem, mandarynką i granatem

Sałatka ze szpinakiem, mandarynką i granatem

Pyszna orzeźwiająca sałatka ze szpinakiem, mandarynką i granatem. Bomba witaminowa - doskonała zwłaszcza zimą, bogata w witaminę C i żelazo. Będzie doskonała jako lekkie samodzielne danie, przystawka na przyjęciach lub dodatek do białych mięs lub ryb.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Kruche ciasto z budyniową pianką i rabarbarem

Kruche ciasto z budyniową pianką i rabarbarem

Kruche ciasto z budyniową pianką i rabarbarem jest lekkie i aromatyczne. Znakomicie pasuje do popołudniowej herbatki w ogrodzie. MAsa budyniowa jest lekka i delikatna, a rabarbar nadaje deserowi orzeźwiającego charakteru.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Szparagi z rabarbarowym dressingiem

Szparagi z rabarbarowym dressingiem

Białe szparagi z dressingiem z rabarbaru to pomysł na orzeźwiającą wiosenna przystawkę. Łatwe w przygotowaniu, szybkie danie ma szanse zagościć na weekendowych stołach przez cały sezon.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru, czyli dolmades trochę inaczej

Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru, czyli dolmades trochę inaczej

Dolmades to tradycyjne danie greckie. Zazwyczaj te aromatyczne gołąbki owija się w liście winogron, warto jednak w sezonie na rabarbar spróbować nieco złamać tę recepturę i zawinąć pyszny farsz w liście rababarbaru. Eksplozja smaków gwarantowana. Sprawdź nasz przepis na gołąbki w liściach rabarbaru.

Ocena: 0,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Rabarbar pieczony w winie z orientalną nutą - przepis na deser

Rabarbar pieczony w winie z orientalną nutą - przepis na deser

Rabarbar pieczony w winie i miodzie z dodatkiem orientalnych przypraw, podany z lodami waniliowymi to doskonały deser dla dorosłych. Co prawda alkohol z niego odparuje w trakcie pieczenia, ale aromat wina i egzotycznych przypraw pozostanie.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Liliowy syrop z bzu zwyczajnego: pyszny i zdrowy dodatek z jadalnych kwiatów lilaka

Liliowy syrop z bzu zwyczajnego: pyszny i zdrowy dodatek z jadalnych kwiatów lilaka

Liliowy syrop z bzu: pyszny i zdrowy to aromatyczny dodatek do napoi. Domowy syrop z jadalnych kwiatów lilaka zwyczajnego ma piękny kolor i wyborny smak. To idealny prezent jadalny dla kogoś bliskiego. Przepiękny kolor syropu łatwo uzyskać dzięki sprytnemu trikowi. Przekonaj się sama! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Młode ziemniaki ze śmietaną i koperkiem: genialny przepis z Podlasia

Młode ziemniaki ze śmietaną i koperkiem: genialny przepis z Podlasia

Młode ziemniaki z kwaśną śmietaną i koperkiem to tradycyjne danie z Podlasia. Kto jadł w dzieciństwie tak podane ziemniaki, ten do dzisiaj czule je wspomina. Młode ziemniaki nie mają tyle skrobi, co jesienne. Są miękkie, delikatne w smaku, co podkreśla masło i śmietana. Jeśli nie macie kwaśnej śmietany, a chcecie odtworzyć smak tej pysznej potrawy, wymieszajcie słodką śmietanę z jogurtem naturalnym. Smacznego! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Nalewka z kwiatów bzu lilaka - obłędny zapach i niezapomniany smak

Nalewka z kwiatów bzu lilaka - obłędny zapach i niezapomniany smak

Czas na przygotowanie nalewki z kwiatów bzu lilaka nie jest długi. Kwiaty powinny być już mocno rozwinięte, ale nie powinny mieć oznak więdnięcia. Takie dorodne kiście znajdziemy na krzewach tylko przez kilka tygodni.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Strona 1 z 38