Sezonowe

Gotuj sezonowo - tak jest najzdrowiej! Czerwiec to sezon na truskawki, szparagi, bób, czereśnie. Kupimy też pyszne młode ziemniaki, kapustę i kalafiory, pyszną kalarepkę i młodą włoszczyznę. Zobacz, co możesz przyrządzić z tych składników.

Sezonowe

Sezonowe wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Lekka tarta z truskawkami: sprawdzony przepis na tartę truskawkową

Lekka tarta z truskawkami: sprawdzony przepis na tartę truskawkową

Tarta z truskawkami będzie doskonałym deserem na letnie przyjęcia. Jest dość lekka, bo  jej nadzienie stanowią owoce i galaretka. Jednak osoby na diecie powinny zrezygnować z bitej śmietany. Sprawdź przepis na pyszną tartę truskawkową!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Szparagi w sosie remoulade

Szparagi w sosie remoulade

Szparagi w sosie remoulade to to szybkie w przygotowaniu danie, które zachwyci niejednego smakosza. Połączenie delikatnego smaku szparagów z lekko ostrym i świeżym dzięki zieleninie sosem to propozycja zarówno na wiosenny obiad, jak i małą przystawkę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Prawdziwe, domowe ratatouille - przepis Agaty Wojdy z programu Smaki Agaty [WIDEO]

Prawdziwe, domowe ratatouille - przepis Agaty Wojdy z programu Smaki Agaty [WIDEO]

Ratatouille, czyli swojski ratatuj, to warzywne danie rodem z francuskiego wybrzeża Morza Śródziemnego. Cudowne połączenie bakłażanów, cukinii, papryki, pomidorów i cebuli. Każdy szef kuchni ma swój sekretny przepis na wyborne ratatuj. Agata Wojda, gospodyni programu Smaki Agaty, podzieliła się z widzami swoją wersją wyśmienitego dania. Obejrzyjcie wideo i wypróbujcie przepis na aromatyczne ratatouille według Agaty Wojdy. 

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Kawior grzybowy - wyśmienita przekąska z leśnych grzybów i warzyw do słoika

Kawior grzybowy - wyśmienita przekąska z leśnych grzybów i warzyw do słoika

Kawior grzybowy jest niesamowicie aromatyczny i smaczny. Znakomicie smakuje na zimno - jako dodatek do pieczywa lub krakersów. Świetnie komponuje się również z makaronem - wtedy podajemy go na ciepło. Kawior z grzybów można jeść od razu po przygotowaniu lub zawekować. Ten w słoikach można trzymać do dwóch tygodni w lodówce.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wszechstronne duszone warzywa na zimę do słoików - idealna propozycja na bazę obiadową dla zapracowanych

Wszechstronne duszone warzywa na zimę do słoików - idealna propozycja na bazę obiadową dla zapracowanych

Propozycja dla wszystkich tych, którzy zawsze w biegu, ciągle w niedoczasie i wiecznie zarobieni. Duszone warzywa przygotowujesz raz, a potem sięgasz po nie zawsze wtedy, gdy nie masz czasu na gotowanie, a jednocześnie chcesz zjeść coś pożywnego. Takie warzywa ze słoika to znakomita baza obiadowa - można do niej dodać kiełbasę i wyjdzie pyszne leczo. Z dodatkiem mięsa mielonego zrobisz sos a'la bolognese. Można tez nie dodawać mięsa, a sos podać na ciepło z makaronem lub ryżem. To także świetny dodatek do kanapek, dip do chipsów lub krakersów, a nawet baza do zupy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Schab w sosie śmietanowo-grzybowym - idealne danie na rodzinny obiad

Schab w sosie śmietanowo-grzybowym - idealne danie na rodzinny obiad

Schab w sosie śmietanowo-grzybowym najlepiej przygotowywać jesienią, po grzybobraniu. To świetny przepis na rodzinny, niedzielny obiad. Jeśli nie mamy dostępu do świeżych grzybów, można zastąpić je grzybami mrożonymi lub pieczarkami. Jednak to grzyby leśne nadają temu daniu wyjątkowego charakteru.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Niebiańska zapiekanka z cukinii z sosem pieczarkowym - niedrogo i pysznie!

Niebiańska zapiekanka z cukinii z sosem pieczarkowym - niedrogo i pysznie!

Zapiekanka z cukinii to doskonały patent na wykorzystanie tego warzywa, które w sezonie kosztuje grosze, bo zazwyczaj daje obfite plony. Kilka dodatków zmienia neutralną w smaku cukinię w pyszną, puszystą i delikatną zapiekankę, która doskonale smakuje z sosem pieczarkowym lub sosem tzatziki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Papryka marynowana - przepis na paprykę w słoikach na zimę

Papryka marynowana - przepis na paprykę w słoikach na zimę

Papryka jest niezwykle zdrowa, a zakonserwowana stanowi doskonały dodatek do serów, wędlin, kanapek i dań obiadowych. Możemy się nią raczyć przez całą zimę. Przekonaj się, że zrobienie papryki marynowanej wcale nie jest trudne. Poznaj przepis na marynowaną paprykę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Beztłuszczowe ciasto jogurtowe z borówkami - łatwe i przepyszne

Beztłuszczowe ciasto jogurtowe z borówkami - łatwe i przepyszne

Beztłuszczowe ciasto jogurtowe z borówkami to super deser na letni podwieczorek. Szybko się robi, jeszcze szybciej zjada. Doskonale wygląda, a smakuje jeszcze lepiej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dżem z brzoskwiń z wanilią - przepis na znakomity dżem brzoskwiniowo-waniliowy

Dżem z brzoskwiń z wanilią - przepis na znakomity dżem brzoskwiniowo-waniliowy

Brzoskwinie to bardzo dobry materiał do przygotowania dżemów. Jeżeli do przetworów z tych owoców dodamy wanilii to wzbogacimy je również o niepowtarzalny aromat. Sprawdź, jak przygotować dżem z brzoskwiń z wanilią.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 41