Sałatkę do grilla robię jak Ania Starmach. Jest zaskakująco pyszna i orzeźwiająca

sałatka na grilla Ani Starmach
Autor: Shutterstock Arbuz, feta i te składniki. Orzeźwiającą sałatkę do grilla zrobisz według przepisu Ani Starmach.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sezon na imprezy z grillem w roli głównej trwa w najlepsze. Ania Starmach właśnie pokazała, jak uświetnić tego typu spotkania. Wystarczy przygotować pyszny dodatek. Jej sałatka jest znakomita, orzeźwiająca i idealnie komponuje się z potrawami z rusztu. Zobaczcie, jak Ania Starmach robi rewelacyjną sałatkę do grilla i sprawdźcie jej prosty przepis.

Z czego Ania Starmach robi sałatkę na grilla?

Sałatka jurorki kulinarnego show MasterChef smakuje przepysznie. Odpowiednio dobrane składniki i znakomity sos świetnie ze sobą współpracują, tworząc ten obłędny dodatek do potraw z grilla. Ania Starmach do sałatki wykorzystuje produkty sezonowe, które właśnie teraz można z łatwością kupić w sklepach i na bazarkach.

Co jest więc potrzebne, aby zrobić orzeźwiającą sałatkę na grilla według przepisu Ani Starmach? Lista składników jest podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to produkty, z których robi się sałatkę. Druga obejmuje składniki niezbędne do przyrządzenia sosu.

  • składniki sałatki – arbuz, feta, rukola, mięta, czarne oliwki
  • składniki do sosu – oliwa z oliwek, miód, sok z cytryny, sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Jak Ania Starmach robi sałatkę na grilla?

Przepis Ani Starmach na pyszną sałatkę do grilla z arbuza i sera feta nie jest trudny. Przygotowanie to tylko chwila krojenia i mieszania. Nie trzeba czekać, aż składniki się ze sobą przegryzą. Sałatkę Ani można podawać od razu, zaraz po przygotowaniu. Przepis jest więc błyskawiczny, a sałatkę można zrobić nawet w ostatniej chwili.

Jak więc zrobić pyszną i lekką sałatkę do potraw z grilla według przepisu Ani Starmach? Przygotowanie zajmuje chwilę, a efekt końcowy przechodzi najśmielsze oczekiwania.

  • 1. krok – przygotowanie sosu
  • 2. krok – pokrojenie arbuza, fety i pozostałych składników
  • 3. krok – połączenie składników z sosem

Sałatka na grilla Ani Starmach – do czego podawać?

Pełna smakowitych składników sałatka przyrządzona według przepisu Ani Starmach to idealny dodatek do potraw z grilla. Sprawdzi się do dań mięsnych, pieczonych na ruszcie ryb i potraw wegetariańskich. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na grilla, do których sałatka z arbuza i fety Ani Starmach będzie pasować idealnie.

SKŁADNIKI

  • 1/2 średniego arbuza
  • 200 g rukoli
  • 200 g sera feta
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 1 garść świeżej mięty

  • sos:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować sos. Do miseczki wlać oliwę z oliwek, miód i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Energicznie wymieszać.
  • Arbuza pokroić w kostkę, usuwając twardą skórę i pestki. Fetę pokroić w kostkę, a oliwki w plasterki.
  • Do miski przełożyć arbuza, fetę i oliwki. Dodać rukolę i miętę.
  • Wlać sos i wymieszać.
  • Podawać jako dodatek do potraw z grilla.
Arbuz – król letniego orzeźwienia. Dlaczego warto jeść arbuzy?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej