Sałatkę do grilla robię jak Ania Starmach. Jest zaskakująco pyszna i orzeźwiająca

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sezon na imprezy z grillem w roli głównej trwa w najlepsze. Ania Starmach właśnie pokazała, jak uświetnić tego typu spotkania. Wystarczy przygotować pyszny dodatek. Jej sałatka jest znakomita, orzeźwiająca i idealnie komponuje się z potrawami z rusztu. Zobaczcie, jak Ania Starmach robi rewelacyjną sałatkę do grilla i sprawdźcie jej prosty przepis.
Z czego Ania Starmach robi sałatkę na grilla?
Sałatka jurorki kulinarnego show MasterChef smakuje przepysznie. Odpowiednio dobrane składniki i znakomity sos świetnie ze sobą współpracują, tworząc ten obłędny dodatek do potraw z grilla. Ania Starmach do sałatki wykorzystuje produkty sezonowe, które właśnie teraz można z łatwością kupić w sklepach i na bazarkach.
Co jest więc potrzebne, aby zrobić orzeźwiającą sałatkę na grilla według przepisu Ani Starmach? Lista składników jest podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to produkty, z których robi się sałatkę. Druga obejmuje składniki niezbędne do przyrządzenia sosu.
- składniki sałatki – arbuz, feta, rukola, mięta, czarne oliwki
- składniki do sosu – oliwa z oliwek, miód, sok z cytryny, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Jak Ania Starmach robi sałatkę na grilla?
Przepis Ani Starmach na pyszną sałatkę do grilla z arbuza i sera feta nie jest trudny. Przygotowanie to tylko chwila krojenia i mieszania. Nie trzeba czekać, aż składniki się ze sobą przegryzą. Sałatkę Ani można podawać od razu, zaraz po przygotowaniu. Przepis jest więc błyskawiczny, a sałatkę można zrobić nawet w ostatniej chwili.
Jak więc zrobić pyszną i lekką sałatkę do potraw z grilla według przepisu Ani Starmach? Przygotowanie zajmuje chwilę, a efekt końcowy przechodzi najśmielsze oczekiwania.
- 1. krok – przygotowanie sosu
- 2. krok – pokrojenie arbuza, fety i pozostałych składników
- 3. krok – połączenie składników z sosem
Sałatka na grilla Ani Starmach – do czego podawać?
Pełna smakowitych składników sałatka przyrządzona według przepisu Ani Starmach to idealny dodatek do potraw z grilla. Sprawdzi się do dań mięsnych, pieczonych na ruszcie ryb i potraw wegetariańskich. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na grilla, do których sałatka z arbuza i fety Ani Starmach będzie pasować idealnie.
- Ziemniaki z grilla w maśle czosnkowym – tak dobre, że kiełbasa może się obrazić
- Udka kurczaka z grilla w wybornej marynacie. Odkryj sekret doskonałego smaku, który przyciąga jak magnes
- Jak zrobić żeberka z grilla, żeby sąsiedzi zaglądali przez płot? Przepis na mięso, które znika w mgnieniu oka
- Jak grillować rybę? Jakie ryby wybierać i jak je doprawiać?
- Jak grillować warzywa? Poznaj najlepszy przepis na szaszłyki z warzyw z grilla
SKŁADNIKI
- 1/2 średniego arbuza
- 200 g rukoli
- 200 g sera feta
- 1 garść czarnych oliwek
- 1 garść świeżej mięty
sos:- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować sos. Do miseczki wlać oliwę z oliwek, miód i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Energicznie wymieszać.
- Arbuza pokroić w kostkę, usuwając twardą skórę i pestki. Fetę pokroić w kostkę, a oliwki w plasterki.
- Do miski przełożyć arbuza, fetę i oliwki. Dodać rukolę i miętę.
- Wlać sos i wymieszać.
- Podawać jako dodatek do potraw z grilla.