Udka kurczaka z grilla w wybornej marynacie. Odkryj sekret doskonałego smaku, który przyciąga jak magnes

Udka kurczaka z grilla w wybornej marynacie. Odkryj sekret doskonałego smaku, który przyciąga jak magnes
Autor: Shutterstock Udka kurczaka z grilla w wybornej marynacie. Odkryj sekret doskonałego smaku, który przyciąga jak magnes
łatwy
15 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Soczyste i delikatne w smaku udka kurczaka z grilla to prawdziwa uczta dla podniebienia. W sezonie grillowym stają się ulubionym daniem każdej rodziny, w tym również mojej. Wypróbuj ten prosty przepis, który gwarantuje doskonałe rezultaty - mięso jest soczyste, aromatyczne i po prostu przepyszne! Nie przegap okazji, by zaskoczyć swoich bliskich kulinarnym arcydziełem.

Jak zamarynować udka kurczaka na grilla?

Moja ulubiona marynata do kurczaka z grilla bazuje na majonezie. W tym przypadku majonez działa jak zmiękczacz mięsa. Tak zamarynowane udka są kruche i soczyste. Filety z udek wystarczy pokryć marynatą przygotowaną z majonezu wymieszanego z olejem i sokiem z limonki, przyprawionego czosnkiem i pieprzem. Udka powinny marynować się co najmnie 2 godziny lub dłużej. 

Czy mogę zjeść majonez z marynaty?

Nie! Majonez po marynowaniu będzie zawierał bakterie naturalnie bytujące na mięsie drobiowym. Po skosztowaniu majonezowej marynaty bez poddania jej obróbce termicznej możesz skończyć z biegunką.

Kiedy położyć udka kurczaka na grilla?

Nigdy nie dodawaj mięsa do zimnego grilla. Poczekaj, aż grill całkowicie się nagrzeje, a następnie dodaj mięso.

Jak zapobiec przyklejaniu się mięsa do rusztu?

Przed rozgrzaniem grilla posmaruj ruszt olejem do smażenia.

Jak długo grillować udka z kurczaka?

Na dobrze rozgrzanym grillu wystarczy około 6-8 minut z każdej strony. Uwaga: Czas grillowania będzie się nieznacznie różnić w zależności od grubości filetów.



SKŁADNIKI

  • Na grillowane udka kurczka:
  • 1,5 kg filetu z udek kurczaka bez kości, bez skóry
  • Na marynatę:
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 2 łyżki oleju (rzepak lub oliwa z oliwek)
  • 1 mała cebula, pokrojona w krążki
  • 3 ząbki czosnku, posiekane drobno
  • 1 łyżka soku z limoki
  • 1 łyżeczka soli lub do smaku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego lub do smaku
  • Dodatkowo:
  • 1 limonka do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W małej misce wymieszaj majonez, sok z limonki, olej, czosnek, sól i pieprz.
  • Filety z udek zbij lekko tłuczkiem do mięsa. Chodzi tylko o wyrównanie grubości.
  • W dużej misce ułóż filety z udek. Dodaj marynatę i pokrojoną cebulę. Wymieszaj, aby marynata pokryła każdy kawałek mięsa.  
  • Wstaw udka do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby się marynowały. Możesz przygotować udka w marynacie wieczorem i zostawić je na całą noc w lodówce.  
  • Grilluj udka z kurczaka na rozgrzanym grillu 6-8 minut z każdej strony.
  • Przed podaniem skrop uda sokiem z limonki.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej