Udka kurczaka z grilla w wybornej marynacie. Odkryj sekret doskonałego smaku, który przyciąga jak magnes
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Soczyste i delikatne w smaku udka kurczaka z grilla to prawdziwa uczta dla podniebienia. W sezonie grillowym stają się ulubionym daniem każdej rodziny, w tym również mojej. Wypróbuj ten prosty przepis, który gwarantuje doskonałe rezultaty - mięso jest soczyste, aromatyczne i po prostu przepyszne! Nie przegap okazji, by zaskoczyć swoich bliskich kulinarnym arcydziełem.
Jak zamarynować udka kurczaka na grilla?
Moja ulubiona marynata do kurczaka z grilla bazuje na majonezie. W tym przypadku majonez działa jak zmiękczacz mięsa. Tak zamarynowane udka są kruche i soczyste. Filety z udek wystarczy pokryć marynatą przygotowaną z majonezu wymieszanego z olejem i sokiem z limonki, przyprawionego czosnkiem i pieprzem. Udka powinny marynować się co najmnie 2 godziny lub dłużej.
Czy mogę zjeść majonez z marynaty?
Nie! Majonez po marynowaniu będzie zawierał bakterie naturalnie bytujące na mięsie drobiowym. Po skosztowaniu majonezowej marynaty bez poddania jej obróbce termicznej możesz skończyć z biegunką.
Kiedy położyć udka kurczaka na grilla?
Nigdy nie dodawaj mięsa do zimnego grilla. Poczekaj, aż grill całkowicie się nagrzeje, a następnie dodaj mięso.
Jak zapobiec przyklejaniu się mięsa do rusztu?
Przed rozgrzaniem grilla posmaruj ruszt olejem do smażenia.
Jak długo grillować udka z kurczaka?
Na dobrze rozgrzanym grillu wystarczy około 6-8 minut z każdej strony. Uwaga: Czas grillowania będzie się nieznacznie różnić w zależności od grubości filetów.
SKŁADNIKI
- Na grillowane udka kurczka:
- 1,5 kg filetu z udek kurczaka bez kości, bez skóry
- Na marynatę:
- 1/2 szklanki majonezu
- 2 łyżki oleju (rzepak lub oliwa z oliwek)
- 1 mała cebula, pokrojona w krążki
- 3 ząbki czosnku, posiekane drobno
- 1 łyżka soku z limoki
- 1 łyżeczka soli lub do smaku
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego lub do smaku
- Dodatkowo:
- 1 limonka do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W małej misce wymieszaj majonez, sok z limonki, olej, czosnek, sól i pieprz.
- Filety z udek zbij lekko tłuczkiem do mięsa. Chodzi tylko o wyrównanie grubości.
- W dużej misce ułóż filety z udek. Dodaj marynatę i pokrojoną cebulę. Wymieszaj, aby marynata pokryła każdy kawałek mięsa.
- Wstaw udka do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby się marynowały. Możesz przygotować udka w marynacie wieczorem i zostawić je na całą noc w lodówce.
- Grilluj udka z kurczaka na rozgrzanym grillu 6-8 minut z każdej strony.
- Przed podaniem skrop uda sokiem z limonki.