Jak zrobić żeberka z grilla, żeby sąsiedzi zaglądali przez płot? Przepis na mięso, które znika w mgnieniu oka

Dieta bezglutenowa
Grillowane żeberka w pikantnej glazurze to gwarancja, że ruszt zamieni się w pole bitwy o ostatni kęs. Soczyste mięso, obtoczone w mieszance ostrej papryki, miodu i aromatycznych przypraw, rozpływa się w ustach, a zapach przyciąga wszystkich z okolicy. Co najlepsze, składniki masz prawdopodobnie już w kuchni – wystarczy chwila przygotowań, kilka ruchów pędzlem i możesz ruszać z atakiem na najlepsze żeberka sezonu. Oto przepis, który zrobi z ciebie króla (lub królową) grillowego podwórka!
Grillowane żeberka
Pieczone żeberka z grilla lub z piekarnika to bardzo smaczne danie. Odpowiednio zamarynowane są miękkie, soczyste, a przyprawy i dym sprawiają, że również bardzo aromatyczne. Marynata z dodatkiem miodu i musztardy znakomicie pasuje do wieprzowiny z grilla, ale żeberka można przygotować również na kilka innych sposobów. Żeberka można zamarynować w keczupie, coca-coli lub czekoladzie. Można je także upiec z owocowym dodatkiem. Oto kilka sprawdzonych przepisów:
Żeberka wieprzowe pieczone z jabłkami i cebulą
Przepis na grillowane żeberka w marynacie miodowo-musztardowej
SKŁADNIKI
- 1 kg żeberek wieprzowych
- oliwa z oliwek, opcjonalnie olej
- 3 łyżki musztardy
- 4 łyżki miodu
- 8 ząbków czosnku
- sos sojowy
- 4 łyżki octu winnego
- przyprawy: pieprz, sól, majeranek, tymianek, słodka mielona papryka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żeberka umyć i pokroić pojedynczo wzdłuż kości. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 20-25 minut. Wody powinno być tylko tyle, by przykryła żeberka. Ugotowane żeberka odcedzić i osuszyć.
- Wymieszać pół szklanki oliwy z taką samą ilością wody. Dodać ocet, przyprawy i roztarty czosnek.
- Gotową marynatą zalać żeberka i odstawić przynajmniej na 2 godziny do lodówki. Aby żeberka jeszcze intensywniej przesiąkły smakiem i zapachem przypraw zostaw je w marynacie na całą noc.
- Następnie przygotowujemy glazurę. W tym celu do niewielkiej miseczki wlewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy miód, musztardę oraz kilka kropli sosu sojowego.
- Całość dokładnie mieszamy, jeśli są z tym trudności, dodajemy odrobinę ciepłej wody.
- Zamarynowane żeberka układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy z obu stron.
- Gdy zmiękną, smarujemy je glazurą i grillujemy jeszcze około 5 minut. Gotowe!