Jak zrobić żeberka z grilla, żeby sąsiedzi zaglądali przez płot? Przepis na mięso, które znika w mgnieniu oka

Jak zrobić żeberka z grilla, żeby sąsiedzi zaglądali przez płot? Przepis na mięso, które znika w mgnieniu oka
Autor: Shutterstock Takie żeberka z grilla przygotujesz w mgnieniu oka, a ich smak jest wyborny!
średni
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Grillowane żeberka w pikantnej glazurze to gwarancja, że ruszt zamieni się w pole bitwy o ostatni kęs. Soczyste mięso, obtoczone w mieszance ostrej papryki, miodu i aromatycznych przypraw, rozpływa się w ustach, a zapach przyciąga wszystkich z okolicy. Co najlepsze, składniki masz prawdopodobnie już w kuchni – wystarczy chwila przygotowań, kilka ruchów pędzlem i możesz ruszać z atakiem na najlepsze żeberka sezonu. Oto przepis, który zrobi z ciebie króla (lub królową) grillowego podwórka!

Grillowane żeberka

Pieczone żeberka z grilla lub z piekarnika to bardzo smaczne danie. Odpowiednio zamarynowane są miękkie, soczyste, a przyprawy i dym sprawiają, że również bardzo aromatyczne. Marynata z dodatkiem miodu i musztardy znakomicie pasuje do wieprzowiny z grilla, ale żeberka można przygotować również na kilka innych sposobów. Żeberka można zamarynować w keczupie, coca-coli lub czekoladzie. Można je także upiec z owocowym dodatkiem. Oto kilka sprawdzonych przepisów:

Żeberka z gorzką czekoladą

Żeberka wieprzowe pieczone z jabłkami i cebulą

Przebojowe żeberka w coli

Przepis na grillowane żeberka w marynacie miodowo-musztardowej

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żeberka umyć i pokroić pojedynczo wzdłuż kości. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 20-25 minut. Wody powinno być tylko tyle, by przykryła żeberka. Ugotowane żeberka odcedzić i osuszyć.
  • Wymieszać pół szklanki oliwy z taką samą ilością wody. Dodać ocet, przyprawy i roztarty czosnek.
  • Gotową marynatą zalać żeberka i odstawić przynajmniej na 2 godziny do lodówki. Aby żeberka jeszcze intensywniej przesiąkły smakiem i zapachem przypraw zostaw je w marynacie na całą noc.
  • Następnie przygotowujemy glazurę. W tym celu do niewielkiej miseczki wlewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy miód, musztardę oraz kilka kropli sosu sojowego.
  • Całość dokładnie mieszamy, jeśli są z tym trudności, dodajemy odrobinę ciepłej wody.
  • Zamarynowane żeberka układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy z obu stron.
  • Gdy zmiękną, smarujemy je glazurą i grillujemy jeszcze około 5 minut. Gotowe!
Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?
Karolina Gołoś
więcej