Żeberka z gorzką czekoladą - przepis na oryginalne danie
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Żeberka z gorzką czekoladą będą prawdziwym zaskoczeniem dla domowników. To dowód na to, że popularne słodkości sprawdzają się nie tylko jako deser. Jeśli lubisz eksperymenty kulinarne, wypróbuj ten ciekawy przepis.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 60 g czerwonej cebuli
- 14 g czosnku podsmażonego
- 5 g czosnku surowego
- 2 g tymianku
- 1 łyżeczka przyprawy do mięs
- 2 g rozmarynu
- 150 g ketchupu
- 50 g octu balsamicznego
- 3 g imbiru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 g gałki muszkatołowej
- 100 g cukru brązowego
- 5 g cynamonu
- 500 g oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę.
- Połowę czosnku podsmażamy w garnku na oleju z cebulą, imbirem, cynamonem, gałką muszkatołową, tymiankiem i rozmarynem do momentu, aż zioła i cebula zaczną przybierać lekko brązowy kolor.
- Następnie dodajemy cukier i przyprawę do mięs. Wszystko razem smażymy, aż cukier ulegnie częściowej karmelizacji.
- Dodajemy ocet, ketchup i czekoladę.
- Doprawiamy resztą przyprawy, czosnkiem i ewentualnie solą oraz pieprzem do smaku. Jeśli marynata będzie za gęsta, dodajemy odrobinę wody.
- Żeberka obtaczamy w marynacie, przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w temperaturze 190° C przez 80 minut.