Żeberka z gorzką czekoladą - przepis na oryginalne danie

2021-03-29
Piotr Murawski
Żeberka z gorzką czekoladą
Autor: Shutterstock Żeberka w gorzkiej czekoladzie to zaskakująco smaczne danie, bo czekolada podkreśla aromat mięsa.
łatwy
25 min
4

Żeberka z gorzką czekoladą będą prawdziwym zaskoczeniem dla domowników. To dowód na to, że popularne słodkości sprawdzają się nie tylko jako deser. Jeśli lubisz eksperymenty kulinarne, wypróbuj ten ciekawy przepis.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 60 g czerwonej cebuli
  • 14 g czosnku podsmażonego
  • 5 g czosnku surowego
  • 2 g tymianku
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięs
  • 2 g rozmarynu
  • 150 g ketchupu
  • 50 g octu balsamicznego
  • 3 g imbiru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 g gałki muszkatołowej
  • 100 g cukru brązowego
  • 5 g cynamonu
  • 500 g oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę.
  • Połowę czosnku podsmażamy w garnku na oleju z cebulą, imbirem, cynamonem, gałką muszkatołową, tymiankiem i rozmarynem do momentu, aż zioła i cebula zaczną przybierać lekko brązowy kolor.
  • Następnie dodajemy cukier i przyprawę do mięs. Wszystko razem smażymy, aż cukier ulegnie częściowej karmelizacji.
  • Dodajemy ocet, ketchup i czekoladę.
  • Doprawiamy resztą przyprawy, czosnkiem i ewentualnie solą oraz pieprzem do smaku. Jeśli marynata będzie za gęsta, dodajemy odrobinę wody.
  • Żeberka obtaczamy w marynacie, przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w temperaturze 190° C przez 80 minut.
Piotr Murawski