Przebojowe żeberka w coli: prosty trik zmienia wszystko
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Żeberka ugotowane w coli, a następnie pieczone, są miękkie i rozpływające się w ustach. Zawdzięczają to gotowaniu w kwaśno-słodkim napoju. Po upieczeniu smakują jak amerykańskie żeberka w stylu barbecue.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 2 puszki coli po 0,33 l
- 3/4 szklanki keczupu
- 2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żeberka pokroić na porcje po 2 lub 4 kostki. Zalać colą i gotować do miękkości, czyli około 1 godziny.
- Piekarnik rozgrzać do 200°C. Keczup wymieszać z czosnkiem i papryką.
- Żeberka wyjąć z coli, posmarować przyprawionym keczupem, ułożyć na ruszcie nad blachą do pieczenia. Piec 10 minut, odwrócić, ponownie posmarować keczupem i piecz jeszcze 10 minut.