Pierwszorzędne żeberka wieprzowe pieczone z jabłkami i cebulą
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Żeberka wieprzowe pieczone z jabłkami i cebulą to pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Nie ma nic lepszego niż obgryzanie pysznych żeberek. Wieprzowina przyprawiona szałwią i jabłkami smakuje doskonale. Pyszny sos, który powstanie idealnie pasuje do ziemniaków.
Wypróbuj inne przepisy z żeberkami wieprzowymi:
Żeberka po chińsku - lepkie, ostre, pyszne
Żeberka duszone w kiszonej kapuście
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 40 g mąki
- olej lub smalec do smażenia
- 600 g jabłek
- 300 g cebuli
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka świeżych liści szałwii lub 2 łyżeczki suszonej
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłek nie obierać, przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Cebulę obrać i pokroić na plasterki.
- Żeberka umyć, pokroić na porcje, posypać solą i pieprzem. Oprószyć mąką i zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu.
- Obsmażone żeberka przełożyć do naczynia żaroodpornego, przełożyć cząstkami jabłek i plasterkami cebuli, posypać szałwią i pieprzem.
- Do naczynia wlać bulion.
- Wstawić do piekarnika i piec około 1 godziny lub do chwili, gdy mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości. W razie potrzeby płyn uzupełniać gorącą wodą.
- Podawać z ziemniakami puree lub pieczonymi i surówką z kiszonej kapusty.