Żeberka duszone w kapuście: przepis na rozgrzewajace danie obiadowe

2023-10-23
Żeberka duszone w kapuście: przepis na rozgrzewajace danie obiadowe
Autor: Shutterstock Takie danie nadaje się na co dzień i od święta
łatwy
20 min
4

Żeberka wieprzowe duszone z kapustą kiszoną to pyszne danie obiadowe w sam raz na chłodniejszą porę roku. Tak przygotowane żeberka będą miękkie i aromatyczne. Żeberka duszone w kapuście mają jeszcze te zaletę, że mamy tu dwa w jednym, mięso i jarzynę. Do tak uduszonych żeberek najlepiej pasują pieczone ub gotowane ziemniaki. 

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 4-5 cebul
  • 2 jabłka
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 4 łyżki oleju lub masła
  • 3 łyżki miodu lipowego lub wielokwiatowego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej
  • 3 szklanki soku jabłkowego lub wytrawnego wina

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żeberka pokroić na mniej więcej jednakowe porcje.
  • Każdy kawałek mięsa obsypać solą oraz czarnym mielonym pieprzem.
  • Żeberka obsmażyć na tłuszczu z obu stron. Odłożyć na bok.
  • Cebule obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć na tłuszczu.
  • Jabłka obrać, pokroić w ósemki lub w dużą kostkę albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Na dno żeliwnego garnka lub gęsiarki położyć kapustę kiszoną, podsmażoną cebulę, jabłka, ziele angielskie, listki laurowe i posypać wędzoną papryką. Wszystko razem wymieszać.
  • Wlać 3 szklanki soku jabłkowego oraz miód. Na kapuście ułożyć zrumienione żeberka.
  • Wstawić do piekarnika w przykrytym garnku lub dusić pod przykryciem na małym ogniu ponad 2 godziny, aż żeberka staną się miękkie i będą odchodzić od kości.
  • Podawać z pieczonymi ziemniakami
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Zobacz jeszcze inny przepis na żeberka