Ziemniaki z masłem czosnkowym [pieczone w folii na grillu]

2022-04-30
Ziemniaki z masłem czosnkowym [pieczone w folii na grillu]
Autor: Shutterstock Ziemniaki z masłem czosnkowym [pieczone w folii na grillu]
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Pyszne ziemniaki z masłem czosnkowo-koperkowym, najpierw lekko podgotowane, a potem pieczone na grillu (lub w piekarniku). Doskonały dodatek do grillowanych kiełbas i mięs, ryb oraz sałatek. Mogą stanowić samodzielną, wegetariańską przekąskę grillową.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 6-8 ząbków czosnku
  • ok. 1/2 kostki masła
  • 1 koperek
  • sól
  • folia aluminiowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki (w mundurkach ) średniej wielkości podgotować w wodzie na półmiękko.
  • Rozgnieść czosnek (6-8 ząbków), wymieszać z połową kostki miękkiego masła, solą i posiekanym koperkiem.
  • Ziemniaki przekroić na pół wzdłuż, położyć na kawałku folii aluminiowej. Na środek każdego ziemniaka nałożyć łyżkę masła z czosnkiem i zawinąć w folię.
  • Ułożyć na ruszcie i grillować przez 15-20 minut. Można je także upiec w piekarniku.
Jak rozpalić grill węglowy

Galeria: Co zrobić z gotowanych ziemniaków - 9 przepisów na wczorajsze ziemniaki z obiadu