Grillowanie warzyw - jak grillować warzywa? Przepis na szaszłyki z warzyw

2022-04-28 13:01

Do grillowania nadaje się nie tylko mięso. Najlepsze przepisy na dania z grilla i inne kulinarne porady na majówkę!

Grillowanie warzyw - jak grillować warzywa, szaszłyki z warzyw
Autor: Shutterstock Grillowanie warzyw - jak grillować warzywa, szaszłyki z warzyw

Spis treści

  1. Jak wybrać warzywa na grill i smacznie je przygotować?
  2. Jakie warzywa nadają się na grill?
  3. Jak podawać grillowane warzywa?
  4. Czy można grillować także owoce?
  5. Warzywne szaszłyki z grilla

Lubimy eksperymentować i na polskie grille trafia coraz więcej potraw, od mięs i warzyw po ryby, sery, a nawet owoce morza. Piękna wiosenna pogoda sprzyja ucztowaniu na świeżym powietrzu. Jeśli dobrze dobierzemy grillowane składniki, ograniczymy ilość soli i postawimy na duży dodatek warzyw, możemy cieszyć się smacznym i zdrowym obiadem. Jeśli zdecydujemy się na grillowanie warzyw, poszukajmy produktów świeżych, sezonowych i kolorowych. Dostarczą nam one niezbędnych składników odżywczych i witamin, a przy okazji będą się świetnie prezentować na stole.

Jak wybrać warzywa na grill i smacznie je przygotować?

Warzywa powinny być świeże, o temperaturze pokojowej. Warzywa mrożone lub częściowo mrożone nie nadają się na grill. Warzywa przed położeniem na grill myjemy i kroimy w słupki lub grube talarki.  Oprócz kukurydzy większość warzyw nie nadaje się do grillowania w całości - będą wtedy przypieczone z zewnątrz i surowe w środku, a ich pieczenie będzie bardziej czasochłonne. Warzywa twarde możemy położyć bezpośrednio na grillu (należy wtedy pamiętać o pokrojeniu je w większe kawałki, żeby nie spadły). Warzywa miękkie powinniśmy piec na specjalnie do tego przeznaczonej tacy lub folii aluminiowej.

Zobacz przepis: Pieczarki nadziewane czosnkiem i pietruszką z grilla: dobry przepis

Przed położeniem na grill, warzywa warto posmarować niewielką ilością oliwy z oliwek, ewentualnie olejem. To zapobiegnie ich przypaleniu i nada wyjątkowy smak. Można je także wcześniej przyprawić, choć nie jest to konieczne. Należy pamiętać, że warzywa grillują się bardzo szybko (wystarczy 4-10 minut w zależności od produktu), dlatego należy ich stale doglądać.

Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?

Jakie warzywa nadają się na grill?

Grillować możemy właściwie wszystkie warzywa, jednak najchętniej sięgamy po:

Zobacz przepis: Grillowany bakłażan z sosem orzechowym

Jak podawać grillowane warzywa?

Grillowane warzywa można zjeść same, z mięsem lub z dowolnym dipem. Najlepiej sprawdzają się sosy na bazie jogurtu, z dodatkiem ziół i ulubionych przypraw. Ciekawym pomysłem jest także zmieszanie białego, naturalnego serka śniadaniowego z odrobiną ketchupu i oregano. To proste połączenie tworzy kremowy, słodkawy sos, któremu oregano nadaje włoskiego charakteru. Grillowane warzywa doskonale komponują się także z mozzarellą, oliwkami, czosnkiem. Możemy podać je w formie sałatki lub oddzielnie.

Zobacz przepis: 3 pomysły na ziemniaki z grilla

Czy można grillować także owoce?

Oczywiście! Na grill możemy rzucić ananasa, jabłka, banany, mango. Zasada jest prosta - jeśli owoc nadaje się do pieczenia, nadaje się też do grillowania.

Polecamy: Jak grillować owoce?

Warzywne szaszłyki z grilla

Szaszłyki to jedno z najpopularniejszych dań z grilla. Przedstawiamy jak wykonać zdrowszą wersję tej pysznej i efektownej potrawy. Warzywne szaszłyki wyglądają tak pięknie, że nawet dzieci nie będą mogły się oprzeć. Przygotuj ulubione warzywa, rozgrzej grilla i zabaw się z całą rodziną w nabijanie smakowitych kąsków na patyczki. Miłego grillowania.

Warzywa na grilla
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE