Grillowanie warzyw - jak grillować warzywa? Przepis na szaszłyki z warzyw
Do grillowania nadaje się nie tylko mięso. Najlepsze przepisy na dania z grilla i inne kulinarne porady na majówkę!
Spis treści
- Jak wybrać warzywa na grill i smacznie je przygotować?
- Jakie warzywa nadają się na grill?
- Jak podawać grillowane warzywa?
- Czy można grillować także owoce?
- Warzywne szaszłyki z grilla
Lubimy eksperymentować i na polskie grille trafia coraz więcej potraw, od mięs i warzyw po ryby, sery, a nawet owoce morza. Piękna wiosenna pogoda sprzyja ucztowaniu na świeżym powietrzu. Jeśli dobrze dobierzemy grillowane składniki, ograniczymy ilość soli i postawimy na duży dodatek warzyw, możemy cieszyć się smacznym i zdrowym obiadem. Jeśli zdecydujemy się na grillowanie warzyw, poszukajmy produktów świeżych, sezonowych i kolorowych. Dostarczą nam one niezbędnych składników odżywczych i witamin, a przy okazji będą się świetnie prezentować na stole.
Jak wybrać warzywa na grill i smacznie je przygotować?
Warzywa powinny być świeże, o temperaturze pokojowej. Warzywa mrożone lub częściowo mrożone nie nadają się na grill. Warzywa przed położeniem na grill myjemy i kroimy w słupki lub grube talarki. Oprócz kukurydzy większość warzyw nie nadaje się do grillowania w całości - będą wtedy przypieczone z zewnątrz i surowe w środku, a ich pieczenie będzie bardziej czasochłonne. Warzywa twarde możemy położyć bezpośrednio na grillu (należy wtedy pamiętać o pokrojeniu je w większe kawałki, żeby nie spadły). Warzywa miękkie powinniśmy piec na specjalnie do tego przeznaczonej tacy lub folii aluminiowej.
Zobacz przepis: Pieczarki nadziewane czosnkiem i pietruszką z grilla: dobry przepis
Przed położeniem na grill, warzywa warto posmarować niewielką ilością oliwy z oliwek, ewentualnie olejem. To zapobiegnie ich przypaleniu i nada wyjątkowy smak. Można je także wcześniej przyprawić, choć nie jest to konieczne. Należy pamiętać, że warzywa grillują się bardzo szybko (wystarczy 4-10 minut w zależności od produktu), dlatego należy ich stale doglądać.
Jakie warzywa nadają się na grill?
Grillować możemy właściwie wszystkie warzywa, jednak najchętniej sięgamy po:
- bakłażany,
- paprykę,
- cukinię,
- cebulę,
- pieczarki,
- ziemniaki,
- pomidory,
- kukurydzę,
- marchewkę,
- brokuły,
- szparagi.
Zobacz przepis: Grillowany bakłażan z sosem orzechowym
Jak podawać grillowane warzywa?
Grillowane warzywa można zjeść same, z mięsem lub z dowolnym dipem. Najlepiej sprawdzają się sosy na bazie jogurtu, z dodatkiem ziół i ulubionych przypraw. Ciekawym pomysłem jest także zmieszanie białego, naturalnego serka śniadaniowego z odrobiną ketchupu i oregano. To proste połączenie tworzy kremowy, słodkawy sos, któremu oregano nadaje włoskiego charakteru. Grillowane warzywa doskonale komponują się także z mozzarellą, oliwkami, czosnkiem. Możemy podać je w formie sałatki lub oddzielnie.
Zobacz przepis: 3 pomysły na ziemniaki z grilla
Czy można grillować także owoce?
Oczywiście! Na grill możemy rzucić ananasa, jabłka, banany, mango. Zasada jest prosta - jeśli owoc nadaje się do pieczenia, nadaje się też do grillowania.
Polecamy: Jak grillować owoce?
Warzywne szaszłyki z grilla
Szaszłyki to jedno z najpopularniejszych dań z grilla. Przedstawiamy jak wykonać zdrowszą wersję tej pysznej i efektownej potrawy. Warzywne szaszłyki wyglądają tak pięknie, że nawet dzieci nie będą mogły się oprzeć. Przygotuj ulubione warzywa, rozgrzej grilla i zabaw się z całą rodziną w nabijanie smakowitych kąsków na patyczki. Miłego grillowania.