Cukinie na grilla faszerowne parmezanem i tymiankiem

2021-03-29
Cukinie na grilla faszerowane parmezanem i tymiankiem
Autor: Shutterstock Cukinie na grilla faszerowane parmezanem i tymiankiem.
łatwy
10 min
4

Cukinia to nie tylko smaczne, ale i wartościowe warzywo. Ma szerokie zastosowanie. Nadaje się też na grilla. Warto spróbować.

SKŁADNIKI

  • 8 cukinii
  • 2 łyżki masła
  • 3 młode cebule
  • 2 jajka
  • 3 dkg tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie myjemy i obcinamy końcówki. Kroimy wzdłuż i wydrążamy miąższ łyżką. Cebulę obieramy i siekamy.
  • Delikatnie mieszamy posiekany miąższ cukinii, masło, jajka, parmezan i tymianek. Dodajemy łyżkę oliwy, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Połówki cukinii układamy na grillu, napełniamy farszem i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Pieczemy około 30 min.
Redakcja
więcej