Cukinie na grilla faszerowne parmezanem i tymiankiem
2021-03-29

łatwy
10 min
4
Cukinia to nie tylko smaczne, ale i wartościowe warzywo. Ma szerokie zastosowanie. Nadaje się też na grilla. Warto spróbować.
SKŁADNIKI
- 8 cukinii
- 2 łyżki masła
- 3 młode cebule
- 2 jajka
- 3 dkg tartego parmezanu
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie myjemy i obcinamy końcówki. Kroimy wzdłuż i wydrążamy miąższ łyżką. Cebulę obieramy i siekamy.
- Delikatnie mieszamy posiekany miąższ cukinii, masło, jajka, parmezan i tymianek. Dodajemy łyżkę oliwy, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Połówki cukinii układamy na grillu, napełniamy farszem i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Pieczemy około 30 min.