Szparagi z grilla - sprawdzony i najprostszy przepis na grillowane szparagi
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Szparagi z grilla? Nic prostszego! Przepis na grillowane szparagi jest wyjątkowo prosty, a efekt - nieziemski! Szparagi z rusztu to naprawdę doskonała przekąska! Szparagi są nie tylko wyjątkowo smaczne, lekkostrawne, ale i bogate w witaminę C i składniki mineralne. Na naszych stołach najczęściej pojawiają się w formie ugotowanej, ale upieczone na ruszcie smakują nieziemsko.
Jak przygotować szparagi z grilla?
Jak przygotować szparagi, by się udały? Jednym z najlepszych i zarazem najprostszych jest przepis na szparagi z grilla! Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że obok papryki, cukinii czy cebuli, na ruszcie znajdzie się miejsce także dla tych warzyw. Na grilla polecamy szparagi zielone. Istnieją dwie szkoły. Jedna z nich opowiada się za wcześniejszym krótkim ugotowaniem warzyw przed pieczeniem na grillu, druga uznaje to za zbędny zabieg. Ja polecam grube, starsze szparagi lekko zblanszować w osolonej wrzącej wodzie z dodatkiem cukru. Młode cieniutkie pędy nie wymagają wg mnie dodatkowej obróbki termicznej.
Smak szparagów z grilla można dodatkowo wzbogacić owijając je przed położeniem na ruszcie cieniutkimi plasterkami surowego boczku wędzonego albo szynki parmeńskiej.
Przed grillowaniem szparagi należy zawsze dokładnie oczyścić i umyć.
Pod materiałem wideo znajdziecie galerię z innymi przepisami na szparagi
SKŁADNIKI
- szparagi
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi obrać i pozbawić twardych końcówek. Na tym tak naprawdę całe przygotowania można zakończyć. Przed smażeniem warto je tylko delikatnie posolić i ewentualnie dodać odrobinę pieprzu.
- Zielone szparagi grillujemy z obu stron. Cały proces opiekania zajmuje zwykle około 10-15 minut.
- Podobnie jak inne warzywa, warto je smażyć na specjalnych aluminiowych tackach. Będą bardziej soczyste i co ważne – nie dostanie się do nich popiół.
- Szparagi z grilla idealnie komponują się z mięsem. Można je grillować owinięte w plastry boczku lub szynki parmeńskiej.