Szparagi z grilla - sprawdzony i najprostszy przepis na grillowane szparagi

2024-04-26
Szparagi z grilla - sprawdzony i najprostszy przepis na grillowane szparagi
Autor: Shutterstock Szparagi z grilla to niezwykle prosty sposób na przygotowanie tych aromatycznych warzyw.
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Szparagi z grilla? Nic prostszego! Przepis na grillowane szparagi jest wyjątkowo prosty, a efekt - nieziemski! Szparagi z rusztu to naprawdę doskonała przekąska! Szparagi są nie tylko wyjątkowo smaczne, lekkostrawne, ale i bogate w witaminę C i składniki mineralne. Na naszych stołach najczęściej pojawiają się w formie ugotowanej, ale upieczone na ruszcie smakują nieziemsko.

Jak przygotować szparagi z grilla?

Jak przygotować szparagi, by się udały? Jednym z najlepszych i zarazem najprostszych jest przepis na szparagi z grilla! Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że obok papryki, cukinii czy cebuli, na ruszcie znajdzie się miejsce także dla tych warzyw. Na grilla polecamy szparagi zielone. Istnieją dwie szkoły. Jedna z nich opowiada się za wcześniejszym krótkim ugotowaniem warzyw przed pieczeniem na grillu, druga uznaje to za zbędny zabieg. Ja polecam grube, starsze szparagi lekko zblanszować w osolonej wrzącej wodzie z dodatkiem cukru. Młode cieniutkie pędy nie wymagają wg mnie dodatkowej obróbki termicznej.

Smak szparagów z grilla można dodatkowo wzbogacić owijając je przed położeniem na ruszcie cieniutkimi plasterkami surowego boczku wędzonego albo szynki parmeńskiej.

Przed grillowaniem szparagi należy zawsze dokładnie oczyścić i umyć.

Pod materiałem wideo znajdziecie galerię z innymi przepisami na szparagi

SKŁADNIKI

  • szparagi
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi obrać i pozbawić twardych końcówek. Na tym tak naprawdę całe przygotowania można zakończyć. Przed smażeniem warto je tylko delikatnie posolić i ewentualnie dodać odrobinę pieprzu.
  • Zielone szparagi grillujemy z obu stron. Cały proces opiekania zajmuje zwykle około 10-15 minut.
  • Podobnie jak inne warzywa, warto je smażyć na specjalnych aluminiowych tackach. Będą bardziej soczyste i co ważne – nie dostanie się do nich popiół.
  • Szparagi z grilla idealnie komponują się z mięsem. Można je grillować owinięte w plastry boczku lub szynki parmeńskiej.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Redakcja
więcej