Szparagi z grilla - sprawdzony i najprostszy przepis na grillowane szparagi
Szparagi z grilla? Nic prostszego! Przepis na grillowane szparagi jest wyjątkowo prosty, a efekt - nieziemski! Szparagi z rusztu to naprawdę doskonała przekąska! Szparagi są nie tylko wyjątkowo smaczne, lekkostrawne, ale i bogate w witaminę C i składniki mineralne. Na naszych stołach najczęściej pojawiają się w formie ugotowanej, ale upieczone na ruszcie smakują nieziemsko.
Jak przygotować szparagi z grilla?
Jak przygotować szparagi, by się udały? Jednym z najlepszych i zarazem najprostszych jest przepis na szparagi z grilla! Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że obok papryki, cukinii, czy cebuli, na ruszcie znajdzie się miejsce także dla tych warzyw. Na grilla polecamy szparagi zielone. Istnieją dwie szkoły. Jedna z nich opowiada się za wcześniejszym ugotowaniem warzyw, przed smażeniem na grillu, druga uznaje to za zbędny zabieg. Przed grillowaniem szparagi należy zawsze dokładnie oczyścić i umyć.
SKŁADNIKI
- szparagi
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi obrać i pozbawić twardych końcówek. Na tym tak naprawdę całe przygotowania można zakończyć. Przed smażeniem warto je tylko delikatnie posolić i ewentualnie dodać odrobinę pieprzu.
- Zielone szparagi grillujemy z obu stron. Cały proces opiekania zajmuje zwykle około 10-15 minut.
- Podobnie jak inne warzywa, warto je smażyć na specjalnych aluminiowych tackach. Będą bardziej soczyste i co ważne – nie dostanie się do nich popiół.
- Szparagi z grilla idealnie komponują się z mięsem. Można je grillować owinięte w plastry boczku lub szynki parmeńskiej.