Pieczarki nadziewane czosnkiem i pietruszką z grilla: dobry przepis

2021-03-29
Anna Trafisz
Grill przepisy: jak zrobić pieczarki
Autor: photos.com Pieczarki nadziewane - pyszna przekąska z grilla
łatwy
40 min
4

Pieczarki z grilla to bardzo smaczne i proste danie. Pieczarki można faszerować na wiele sposobów – tym razem podajemy przepis na pieczarki nadziewane czosnkiem i pietruszką.

SKŁADNIKI

  • 16 pieczarek (na grilla najlepiej wybrać pieczarki z dużymi kapeluszami)
  • 4–5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej (w wersji light oczywiście bez)
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki dokładnie myjemy i usuwamy nóżki tuż przy kapeluszach (kapelusze odkładamy).
  • Nóżki pieczarek i cebulę kroimy w kostkę.
  • Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek (uważamy, żeby czosnek się nie przypalił, ponieważ wtedy staje się gorzki).
  • Dodajemy pokrojone pieczarki, bułkę tartą i natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Jak pieczarki zmiękną, ściągamy patelnię z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Tak przygotowanym farszem napełniamy kapelusze pieczarek i układamy je na grillu. Pieczarki grilujemy ok. 20 min.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?

Szukaj nowych smaków

  • Powyższy przepis na nadziewane pieczarki z grilla można modyfikować na różne sposoby. Do farszu możemy dodać np. paprykę, która bardzo dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami (wtedy najlepiej jest zrezygnować z bułki tartej).
  • Grillowane pieczarki doskonale smakują również z serem, zarówno żółtym, jak i z białym (twarogowym).
  • Ser możemy dodać do farszu lub posypać pieczarki na wierzchu.

Dla amatorów czosnku jako dodatek polecamy sos czosnkowy, który przygotowujemy z jogurtu greckiego (jako dodatek możemy zastosować koperek), czosnku, soli oraz pieprzu.

Galeria: 10 najlepszych przepisów na dania z pieczarkami według naszych czytelników

Anna Trafisz