Jak grillować owoce - przepisy na smaczne grillowane owoce!

2020-05-01 14:27

Masz już dosyć ciężkostrawnego, ociekającego tłuszczem mięsa? Przejadły ci się grillowanie kiełbaski, kaszanki, karkówka? Mamy dla ciebie idealną propozycję – grillowane owoce. Tak, tak... moda na takie pyszności zawitała także do nas. I słusznie. Takie grillowe przekąski są o wiele zdrowsze!

Jak grillować owoce?
Autor: Shutterstock Grillowane owoce nabierają wyjątkowego aromatu.

Spis treści

  1. Grillowanie jabłka albo gruszki
  2. Grillowanie banany
  3. Grillowanie truskawki
  4. Grillowany arbuz

Grillowanie owoce są niezwykle szybkie w przygotowaniu i smakują wyśmienicie! Na ciepło mogą śmiało zastąpić nawet obiad, a podane np. z lodami czy serkiem waniliowym sprawdzą się także idealnie w roli deseru.

Grillowanie jabłka albo gruszki

3 duże owoce (nie do końca dojrzałe)

szczypta cynamonu

sok z cytryny

Owoce pokrój na dosyć grube plastry. W czasie grillowania często obracaj je na ruszcie, by za bardzo nie przywarły. Po kilku minutach zdejmij je z rusztu. Skrop wierzch odrobiną soku z cytryny, posyp bardzo delikatnie cynamonem. Możesz podawać z kulką lodów waniliowych.

Grillowanie banany

dwa, trzy banany

3 łyżki miodu

garść płatków migdałowych

Banany przekrój wzdłuż (nie zdejmuj skórki!). Na wierzch (po tej stronie bez skórki) posmaruj banana odrobiną miodu – dosłownie sam środek, by miód nie wyciekał w trakcie grillowania. Kiedy skórka owocu zacznie ciemnieć, zdejmij banany z rusztu. Posyp płatkami migdałowymi.

Grillowanie truskawki

kilka dorodnych truskawek

ocet balsamiczny

Truskawki (razem z szypułkami i listkami – żeby było za co chwycić) przekrój na pół. Ułóż na ruszcie płaską stroną do dołu. Po około dwóch, trzech minutach zdejmij truskawki i polej odrobiną octu balsamicznego.

Grillowany arbuz

pół arbuza

4 łyżki cukru

Przyrządzanie na ruszcie tego owocu budzi chyba najwięcej kontrowersji. Arbuz składa się przecież w większości z wody. Dlatego przed włożeniem na grilla, trzeba go posypać dosyć obficie cukrem, który skrystalizuje się pod wpływem temperatury i dzięki temu arbuz zachowa konsystencję. Arbuza na grilla kroimy tradycyjnie w półksiężyce, a potem jeszcze na pół.

Owoce trzymaj na ruszcie nie dłużej niż kilka minut! Są bardzo delikatne i łatwo je zniszczyć. Do grillowania owoców przydatne będą specjalne szczypce lub łopatka – trzeba je dosyć często przekładać.