Jak grillować rybę? Jakie ryby wybierać i jak je doprawiać?

2023-04-28 14:42

Ryby doskonale nadają się do pieczenia na ruszcie. Ich delikatne mięso nie wymaga długiego grillowania, a upieczone w odpowiedniej temperaturze wprost rozpływają się w ustach. Sprawdź, jak dobrze przyprawić rybę i w jaki sposób upiec ją na ruszcie.

Jak grillować rybę? Jakie ryby wybierać i jak je doprawiać?
Autor: Shutterstock Prawidłowo zgrillowana ryba to nie lada przysmak

Spis treści

  1. Jaka ryba na grilla
  2. Jak przyprawić rybę na grilla
  3. Jak grillować ryby? Technika pieczenia ryb na grillu

Jaka ryba na grilla

Do grillowania najlepiej nadają się łosoś, pstrąg, halibut, sandacz, makrela i okoń, a także tuńczyk, ryba maślana, węgorze i sumy. Wybierając ryby na grill, sięgaj po teo tłustym mięsie - zarówno morskie, jak i słodkowodne. Najlepsza ryba na grilla to ryba świeża, nigdy nie piecz mrożonych! Rybę oczyść z wnętrzności i łusek, opłucz, dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Teraz możesz ją przyprawić.

Jak przyprawić rybę na grilla

Smak ryb doskonale podkręca sok z cytryny, warto je wcześniej nim obficie skropić. Zamiast soku z cytryny możesz użyć białego wytrawnego wina. Dobrze jest wcześniej natrzeć rybę ziołami. Z mięsem ryby harmonizuje czosnek; jeśli chodzi o zioła, najlepiej pasują do niego np. tymianek, seler, natka pietruszki, ziele angielskie, pieprz.

Jak przygotować rybę na grilla? Ryby przyprawiamy (ale nie solimy) na co najmniej godzinę przed pieczeniem i odstawiamy w chłodne miejsce, np. do lodówki. Jeśli grillujesz rybę w całości, gałązki świeżych ziół, czosnek i plasterki cytryny możesz umieścić wewnątrz tuszki. Przed grillowaniem rybę możesz obłożyć plasterkami masła ziołowego, a chude ryby – np. pstrąga czy okonia – warto posmarować olejem lub stopionym masłem. 

Jak grillować ryby? Technika pieczenia ryb na grillu

Mniejsze ryby (np. małe pstrągi, okonie, makrele) możesz grillować w całości, większe (np. łosoś) podziel na filety lub dzwonka wielkości łopatki do grilla. Nie powinny być cieńsze niż 2 cm, inaczej grozi im wysuszenie. Najwygodniej piec ryby na folii lub na tackach aluminiowych – dzięki temu delikatne mięso ryb nie rozpada się, nie wysusza ani nie przywiera do rusztu. Możesz też użyć specjalnej łapki do grillowania. Piecz rybę krótko na średnim ogniu – długie pieczenie na małym ogniu niepotrzebnie ją wysuszy.

Filety przypiekaj najpierw stroną ze skórką, wtedy będą bardziej zwarte i nie rozpadną się podczas obracania czy zdejmowania z rusztu. Po 10-12 minutach odwróć i dopiecz.

Mięso ryb nie wymaga długiego pieczenia; całe ryby i duże dzwonka np. łososia pieczemy ok. 30 minut, cieńsze filety – ok. 20. Jeśli mięso na całej grubości stanie się szkliście białe, możesz zdejmować rybę z rusztu.

Ryby z grilla podawaj z surówką o wyrazistym smaku, np. z pora czy kiszonej kapusty.

Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?