Jak grillować rybę? Jakie ryby wybierać i jak je doprawiać?
Ryby doskonale nadają się do pieczenia na ruszcie. Ich delikatne mięso nie wymaga długiego grillowania, a upieczone w odpowiedniej temperaturze wprost rozpływają się w ustach. Sprawdź, jak dobrze przyprawić rybę i w jaki sposób upiec ją na ruszcie.
Spis treści
- Jaka ryba na grilla
- Jak przyprawić rybę na grilla
- Jak grillować ryby? Technika pieczenia ryb na grillu
Jaka ryba na grilla
Do grillowania najlepiej nadają się łosoś, pstrąg, halibut, sandacz, makrela i okoń, a także tuńczyk, ryba maślana, węgorze i sumy. Wybierając ryby na grill, sięgaj po teo tłustym mięsie - zarówno morskie, jak i słodkowodne. Najlepsza ryba na grilla to ryba świeża, nigdy nie piecz mrożonych! Rybę oczyść z wnętrzności i łusek, opłucz, dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Teraz możesz ją przyprawić.
Jak przyprawić rybę na grilla
Smak ryb doskonale podkręca sok z cytryny, warto je wcześniej nim obficie skropić. Zamiast soku z cytryny możesz użyć białego wytrawnego wina. Dobrze jest wcześniej natrzeć rybę ziołami. Z mięsem ryby harmonizuje czosnek; jeśli chodzi o zioła, najlepiej pasują do niego np. tymianek, seler, natka pietruszki, ziele angielskie, pieprz.
Jak przygotować rybę na grilla? Ryby przyprawiamy (ale nie solimy) na co najmniej godzinę przed pieczeniem i odstawiamy w chłodne miejsce, np. do lodówki. Jeśli grillujesz rybę w całości, gałązki świeżych ziół, czosnek i plasterki cytryny możesz umieścić wewnątrz tuszki. Przed grillowaniem rybę możesz obłożyć plasterkami masła ziołowego, a chude ryby – np. pstrąga czy okonia – warto posmarować olejem lub stopionym masłem.
Jak grillować ryby? Technika pieczenia ryb na grillu
Mniejsze ryby (np. małe pstrągi, okonie, makrele) możesz grillować w całości, większe (np. łosoś) podziel na filety lub dzwonka wielkości łopatki do grilla. Nie powinny być cieńsze niż 2 cm, inaczej grozi im wysuszenie. Najwygodniej piec ryby na folii lub na tackach aluminiowych – dzięki temu delikatne mięso ryb nie rozpada się, nie wysusza ani nie przywiera do rusztu. Możesz też użyć specjalnej łapki do grillowania. Piecz rybę krótko na średnim ogniu – długie pieczenie na małym ogniu niepotrzebnie ją wysuszy.
Filety przypiekaj najpierw stroną ze skórką, wtedy będą bardziej zwarte i nie rozpadną się podczas obracania czy zdejmowania z rusztu. Po 10-12 minutach odwróć i dopiecz.
Mięso ryb nie wymaga długiego pieczenia; całe ryby i duże dzwonka np. łososia pieczemy ok. 30 minut, cieńsze filety – ok. 20. Jeśli mięso na całej grubości stanie się szkliście białe, możesz zdejmować rybę z rusztu.
Ryby z grilla podawaj z surówką o wyrazistym smaku, np. z pora czy kiszonej kapusty.