Ptasie gniazdko: pyszna warstwowa sałatka drobiowa na Wielkanoc

Ptasie gniazdko: pyszna sałatka drobiowa na Wielkanoc
Autor: Shutterstock Drobiowa sałatka warstwowa w kształcie ptasiego gniazdka
łatwy
30 min
4

Ptasie gniazdko to zabawna i urocza wersja sałatki warstwowej. Wielkanocną sałatkę majonezową w formie ptasiego gniazda przygotujecie z filetu drobiowego, smażonej cebuli, jajek, jabłka i tartego żółtego sera. To dziecinnie proste, a zarazem pyszne i bardzo efektowne danie, idealne na świąteczny stół.

Polecamy również inne super przepisy na wielkanocne sałatki

Chrupiąca i rześka sałatka z jajek i ogórków

Sałatka z jajek przepiórczych z jabłkiem

Sałatka warstwowa MIMOZA

Sałatka jarzynowa z chrzanem

Sałatka wielowarstwowa z tuńczykiem i jajkiem

Sałatka jajeczna w rulonach naleśnikowych - oryginalna wielkanocna przystawka

 

SKŁADNIKI

  • 250 g filetu z piersi kurczaka
  • 3 jajka
  • 150 g sera
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml majonezu
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • oraz
  • 3 przepiórcze jajeczka
  • 4-6 łodyżek natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka ugotować w osolonym wrzątku lub upiec lub usmażyć. Przygotowany filet z piersi kurczaka pokroić drobno.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i dodać pokrojoną pierś z kurczaka. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz.
  • Podsmażenie piersi nada jej odrobinę pikantności i uwolni smak. Smażyć należy szybko na silnym ogniu. Zdjąć z patelni i odłożyć.
  • Cebulę pokroić w półkola. Lekko zrumienić na rozgrzanym tłuszczu. Ser zetrzeć na tarce na cienkie strużyny.
  • Jabłko obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  • Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Oddzielić żółtka od białek. Oddzielnie zetrzeć na tarce żółtka, oddzielnie białka.
  • Sałatę układać warstwami na okrągłym półmisku lub dużym talerzu. Każdą warstwę posmarować cienko majonezem.
  • Pierwsza warstwa to smażona cebula, druga obsmażona pierś kurczaka, kolejna jabłko, potem jajko i na koniec ser. Sera nie przykrywamy majonezem!
  • Po środku zrobić zagłębienie. Włożyć do niego 3 ugotowane na twardo i obrane przepiórcze jajeczka. Ozdobić natką pietruszki.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej