Sałatka wielowarstwowa z tuńczykiem i jajkiem - na Wielkanoc i nie tylko [WIDEO]

Sałatka wielowarstwowa z tuńczykiem i jajkiem - na Wielkanoc i nie tylko [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka wielowarstwowa z tuńczykiem i jajkiem w świątecznych dekoracjach

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Sałatka wielowarstwowa z tuńczykiem  i jajkiem jest bardzo dekoracyjna. Będzie stanowić ozdobę wielkanocnego stołu, ale można ją też podać z okazji innych uroczystości.

Składniki

  • 4-5 ogórków kiszonych

  • 3 puszki tuńczyka w zalewie

  • 4 marchewki

  • 1 słoik pieczarek marynowanych

  • 5 jaj ugotowanych na twardo

  • 150 g żółtego (lub pomarańczowego) twardego sera

  • kilka kaparów, listków natki lub gałązek koperku do dekoracji

  • 1 słoik majonezu lub sosu majonezowego w tubie (wygodniej nakładać majonez z tuby)

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • W tortownicy lub przezroczystej misie, w której będziemy podawać sałatkę warstwy układamy w kolejności od spodu - do góry, tak jak widać na zdjęciu.

  • Marchew obieramy i gotujemy do miękkości. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Tuńczyka odsączamy z zalewy.

  • Na spód naczynia lub tortownicy kładziemy warstwę pokrojonych w kostkę ogórków kiszonych. Na niej rozkładamy równą warstwę tuńczyka.

  • Jajka kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy i dodajemy 2-3 łyżki majonezu, następnie tworzymy warstwę z masy jajecznej.

  • Pieczarki kroimy w cienkie paseczki i tworzymy z nich kolejną warstwę. Smarujemy cienko majonezem. Na nim układamy warstwę startej na grubych okach marchewki (połowę jednej marchewki należy zostawić do dekoracji).

  • Wierzch smarujemy majonezem. Ścieramy na cienkich okach tarki żółty ser. Posypujemy nim górę sałatki.

  • Plasterki marchwi nacinamy we wzorki, przypominające kwiatek i ozdabiamy nimi brzeg sałatki. Na każdym kwiatku kładziemy zielonego kapara.

  • Sałatkę chłodzimy przed podaniem w lodówce. Po wyjęciu z lodówki zdejmujemy obręcz tortownicy.

tip dnia

Jeśli sałatka będzie odwracana - układamy warstwy w odwrotnej kolejności, zaczynając od marchwi, potem pieczarki, masa jajeczna, tuńczyk, ogórki. Górną warstwę majonezu, starty ser i dekorację robimy po odwróceniu i wyjęciu sałatki na półmisek.

 

Ocena: 4,5