Szparagi w cieście francuskim – jak zrobić szparagi pieczone w delikatnym cieście?

Szparagi w cieście francuskim
Autor: Shutterstock Szparagi w cieście francuskim to pyszna przekąska na ciepło lub zimno.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Szparagi nie muszą być serwowane w wersji light. Można je serwować fikuśnie owinięte ciastem: francuskim lub kruchym. W ten sposób powstanie smaczne i sycące danie, które można podać na lunch lub kolację. Szparagi w cieście francuskim zachwycają smakiem i harmonią tekstur, miękkie i jędrne szparagi i kruche, delikatne ciasto tworzą wspaniałe połączenie. Przygotowuje się je w kilka minut, resztę pozostawia działaniu temperatury.

Dlaczego szparagi zawijam we francuskie ciasto?

Bo prędzej czy później robię to z każdym produktem, który wpadnie mi w ręce. Uwielbiam francuskie ciasto za jego uniwersalność i za to, że nie muszę go przygotowywać samodzielnie w domu, bo to wyższa szkoła jazdy kulinarnej. Zawsze mam w lodówce opakowanie lub dwa gotowego francuza i zawijam w nie to, co akurat mi w kuchni zaczyna zbywać. Dzięki temu nie zmarnuje się żaden samotny pomidor, gruszka czy kawałek sera. A szparagi zawijam nawet jeśli mi nie zbywają, bo o to w sumie trudno. Szparagi zawijam w ciasto francuskie bo razem tworzą harmonijną parę, która zachwyci i domowników podczas codziennej kolacji i gości na imieninach. Nie koniecznie u cioci ;).

Przepis na chrupiące szparagi w cieście

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego gotowego
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 jajo

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi umyj, przytnij i osuszysz.
  • Ciasto francuskie pokrój wzdłuż dłuższej krawędzi na paski o szerokości 1-1,5 cm.
  • Paski ciasta owiń wokół każdego szparaga. Posmaruj ciasto rozmąconym jajkiem.
  • Ułóż na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 15-20 minut.
  • Gdy ciasto się zarumieni, wyjmij szparagi z pieca. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej