Grzyby zapiekane w cieście francuskim

2021-03-26
Szparagi zapiekane w cieście francuskim
Autor: Shutterstock Paszteciki z ciasta francuskiego z grzybami to pyszna przekąska lub dodatek do czystych zup. 
łatwy
30 min
4

Ciasto francuskie w nowej odsłonie! Propozycja na grzybową przekąskę z serem. Ten rodzaj pasztecików w cieście francuskim jest prosty i łatwy. Wystarczy mieć foremkę do mufiinów. Wasi domownicy i goście będą zachwyceni połączeniem grzybów, sera pleśniowego i maślanego ciasta listkowego. Wypróbujcie przepis na grzyby zapiekane w cieście francuskim!

SKŁADNIKI

  • 250-300 g grzybów leśnych (kurek, borowików, podgrzybków lub kapeluszy koźlarzy) albo grzybów hodowlanych (pieczarek, boczniaków, shitake)
  • 1 camembert
  • sól, pieprz
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 żółtko rozmącone z 1 łyżką wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby przebrać, oczyścić, jeśli tego wymagają - opłukać pod bieżącą wodą.
  • Natkę pietruszki posiekać. 
  • Grzyby pokroić dość drobno, usmażyć na rozgrzanym maśle, dodać połowę natki pietruszki, posolić do smaku, wymieszać. 
  • Camembert pokroić w kostkę.
  • Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na kwadraty 15x15 cm.
  • Kwadraty umieścić w zagłębieniach formy.
  • Na środek każdego kwadratu ułożyć porcję grzybów oraz kawałki sera. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
  • Brzegi ciasta posmarować rozmąconym żółtkiem.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 12-15 min.
  • Przed podaniem posypać natką pietruszki.