Grzyby zapiekane w cieście francuskim
2021-03-26
łatwy
30 min
4
Ciasto francuskie w nowej odsłonie! Propozycja na grzybową przekąskę z serem. Ten rodzaj pasztecików w cieście francuskim jest prosty i łatwy. Wystarczy mieć foremkę do mufiinów. Wasi domownicy i goście będą zachwyceni połączeniem grzybów, sera pleśniowego i maślanego ciasta listkowego. Wypróbujcie przepis na grzyby zapiekane w cieście francuskim!
SKŁADNIKI
- 250-300 g grzybów leśnych (kurek, borowików, podgrzybków lub kapeluszy koźlarzy) albo grzybów hodowlanych (pieczarek, boczniaków, shitake)
- 1 camembert
- sól, pieprz
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- pęczek natki pietruszki
- 1 żółtko rozmącone z 1 łyżką wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby przebrać, oczyścić, jeśli tego wymagają - opłukać pod bieżącą wodą.
- Natkę pietruszki posiekać.
- Grzyby pokroić dość drobno, usmażyć na rozgrzanym maśle, dodać połowę natki pietruszki, posolić do smaku, wymieszać.
- Camembert pokroić w kostkę.
- Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na kwadraty 15x15 cm.
- Kwadraty umieścić w zagłębieniach formy.
- Na środek każdego kwadratu ułożyć porcję grzybów oraz kawałki sera. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
- Brzegi ciasta posmarować rozmąconym żółtkiem.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 12-15 min.
- Przed podaniem posypać natką pietruszki.