Sos Kentucky Gold. Prosty i szybki przepis na domowy sos jak z KFC
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Pyszny i aksamitny sos Kentucky Gold to przysmak kuchni amerykańskiej. Ten prosty w przygotowaniu dodatek odmieni wiele dań z mięsa, ryb czy warzyw. Przyrządzenie go w domu trwa kilka chwil, a jego smak do złudzenia przypomina ten z popularnej sieci fast food. Zobaczcie, jak zrobić sos Kentucky Gold.
Z czego jest zrobiony sos Kentucky Gold?
Jak zrobić sos Kentucky Gold? Przyrządzenie tego dodatku jest proste i szybkie. Ten amerykański sos przyrządza się na bazie majonezu. Dodaje się do niego sos karmelowy i musztardę oraz sos sojowy. Za specyficzny aromat i smak sosu odpowiada płynny dym wędzarniczy. Sos doprawiony jest granulowanym czosnkiem i kurkumą, która dodatkowo nadaje mu pięknego koloru.
Przepis na sos Kentucky Gold
- To bardzo prosty przepis na domowy sos, który zamieni niejedno danie w obłędny posiłek.
- Czas przygotowania sosu to kilka minut. Wystarczy przełożyć wszystkie składniki do zakręcanego słoiczka i potrząsnąć nim kilka razy, aż się połączą jedną całość.
- Lista składników to kilka produktów, które bez problemu można kupić w sklepach. Dym wędzarniczy w płynie dostępny jest w sklepach internetowych z produktami kuchni świata.
- Płynny dym wędzarniczy można zastąpić wędzoną słodką papryką. Sos będzie miał nieco inny smak i słabszy aromat wędzonki.
- Z przepisu mogą skorzystać też osoby, które nie jedzą mięsa i składników pochodzenia zwierzęcego. Wegański sos Kentucky Gold można zrobić na bazie wege majonezu.
Do czego używać sosu Kentucky Gold?
Sos Kentucky Gold, który smakuje tak samo jak ten z KFC, jest uniwersalny i sprawdzi się jako dodatek do wielu rożnych dań. Domowy sos pasuje do takich potraw jak:
- Obłędne nuggetsy z mielonego mięsa drobiowego
- Kurczak pieczony w ziołach
- Grillowane warzywa: cukinia, papryka i kukurydza.
- Szaszłyki z sera halloumi i warzyw
- Kalafior w cieście piwnym
SKŁADNIKI
- 3/4 szklanki majonezu
- 2 i 1/2 łyżki sosu karmelowego
- 1 i 1/2 łyżki musztardy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 łyżeczki dymu wędzarniczego w płynie
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta suszonego czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do większego słoiczka przełożyć majonez, sos karmelowy i musztardę. Wlać dym wędzarniczy i sos sojowy. Doprawić czosnkiem i kurkumą. Słoiczek zakręcić i energicznie potrząsać nim kilka chwil, aż składnik się połączą.
- Podawać do dań z mięsa drobiowego, rybnych i wegetariańskich.