Sos Kentucky Gold. Prosty i szybki przepis na domowy sos jak z KFC

sos Kentucky Gold
Autor: Shutterstock Domowy sos Kentucky Gold to prosty i szybki dodatek, który odmieni niejedno danie.
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Pyszny i aksamitny sos Kentucky Gold to przysmak kuchni amerykańskiej. Ten prosty w przygotowaniu dodatek odmieni wiele dań z mięsa, ryb czy warzyw. Przyrządzenie go w domu trwa kilka chwil, a jego smak do złudzenia przypomina ten z popularnej sieci fast food. Zobaczcie, jak zrobić sos Kentucky Gold.

Z czego jest zrobiony sos Kentucky Gold?

Jak zrobić sos Kentucky Gold? Przyrządzenie tego dodatku jest proste i szybkie. Ten amerykański sos przyrządza się na bazie majonezu. Dodaje się do niego sos karmelowy i musztardę oraz sos sojowy. Za specyficzny aromat i smak sosu odpowiada płynny dym wędzarniczy. Sos doprawiony jest granulowanym czosnkiem i kurkumą, która dodatkowo nadaje mu pięknego koloru.

Przepis na sos Kentucky Gold

  • To bardzo prosty przepis na domowy sos, który zamieni niejedno danie w obłędny posiłek.
  • Czas przygotowania sosu to kilka minut. Wystarczy przełożyć wszystkie składniki do zakręcanego słoiczka i potrząsnąć nim kilka razy, aż się połączą jedną całość.
  • Lista składników to kilka produktów, które bez problemu można kupić w sklepach. Dym wędzarniczy w płynie dostępny jest w sklepach internetowych z produktami kuchni świata.
  • Płynny dym wędzarniczy można zastąpić wędzoną słodką papryką. Sos będzie miał nieco inny smak i słabszy aromat wędzonki.
  • Z przepisu mogą skorzystać też osoby, które nie jedzą mięsa i składników pochodzenia zwierzęcego. Wegański sos Kentucky Gold można zrobić na bazie wege majonezu.

Do czego używać sosu Kentucky Gold?

Sos Kentucky Gold, który smakuje tak samo jak ten z KFC, jest uniwersalny i sprawdzi się jako dodatek do wielu rożnych dań. Domowy sos pasuje do takich potraw jak:

SKŁADNIKI

  • 3/4 szklanki majonezu
  • 2 i 1/2 łyżki sosu karmelowego
  • 1 i 1/2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 łyżeczki dymu wędzarniczego w płynie
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta suszonego czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do większego słoiczka przełożyć majonez, sos karmelowy i musztardę. Wlać dym wędzarniczy i sos sojowy. Doprawić czosnkiem i kurkumą. Słoiczek zakręcić i energicznie potrząsać nim kilka chwil, aż składnik się połączą.
  • Podawać do dań z mięsa drobiowego, rybnych i wegetariańskich.
Jak zrobić sos czosnkowy
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej