Kurczak pieczony w ziołach - przepis
2021-03-29
średni
60 min
4
Pieczony kurczak – proste danie dla całej rodziny. Kurczak pieczony w całości i podany na stół ładnie się prezentuje i przyciąga zapachem. Jest dobrą propozycją zarówno na rodzinny obiad, jak i kolację dla przyjaciół. Podajemy przepis na kurczaka pieczonego w świeżych ziołach.
Oprócz rozmarynu i majeranku, które zaostrzają smak kurczaka i są wyjątkowo aromatyczne, świetnie nadają się także: czosnek, oregano, koperek, szałwia oraz bazylia.
SKŁADNIKI
- kurczak (wielkość kurczaka może być dowolna, zależnie od zapotrzebowania)
- 2 gałązki świeżego majeranku
- 5 łyżek masła
- 2 gałązki najlepiej świeżego rozmarynu
- natka pietruszki
- łyżeczka soki z cytryny
- łyżka mąki
- 2 cytryny
- ok. 7 łyżek białego wytrawnego wina
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka należy dokładnie umyć i osuszyć. W misce ucieramy masło ze świeżymi ziołami: majerankiem i rozmarynem, pietruszką, a także sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku. Połowę tej ziołowej mieszanki wkładamy do środka kurczaka.
- Drugą połową nacieramy kurczaka z zewnątrz. Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do brytfanny żeliwnej lub naczynia żaroodpornego i do piekarnika.
- Kurczaka pieczemy ok. pół godziny w temperaturze 220ºC. Po upływie tego czasu kurczaka obracamy na drugą stronę, obniżamy temperaturę piekarnika do 180°C i pieczemy kolejne 20 minut do pół godziny, aż kurczak nabierze złocistego koloru.
- W tym czasie warto kurczaka oprószyć delikatnie mąką i polać kilkoma łyżkami wrzątku. W trakcie pieczenia można kilka razy polać kurczaka powstałym w naczyniu sosem.
- Sos powstały podczas pieczenia kurczaka wlewamy do małego garnka, dolewamy do niego wino, odrobinę masła i zagotowujemy – ten sos wykorzystujemy do polania przyrządzonego kurczaka.