Grillowane warzywa: cukinia, papryka i kukurydza. Jak zrobić warzywa z grilla? [WIDEO]
Wegetariański przepis na grilla: trzy warzywa, których nie może zabraknąć na grillu. Podpowiadamy, jak zrobić najbardziej lubiane grillowane warzywa: cukinię, paprykę i kukurydzę.
Spis treści
Zacznijmy od grillowania cukinii. Nasz przepis na grilla jest przede wszystkim łatwy, niedrogi, a przy tym bardzo smaczny i zdrowy.
Grillowana cukinia
Przygotuj: 4 małe cukinie, 200 ml oliwy, 2 ząbki czosnku, parmezan, sól i pieprz.
Gdy mamy już wszystkie składniki na grillowaną cukinię, zabieramy się do pracy. Kroimy cukinię na plasterki około 0,5 cm. Wkładamy do zalewy z oliwy i czosnku (kilka łyżek oliwy wlewamy do słoiczka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mocno wstrząsamy). Po takim przygotowaniu cukinii wkładamy ją na 30 minut do lodówki. Grillujemy zaledwie 2-3 minuty z każdej strony do zrumienienia. Na koniec posypujemy parmezanem - to wykończenie ważne dla smaku.
Grillowana papryka
Papryka z grilla to niezwykle aromatyczny przysmak o delikatnej konsystencji. Mamy dla Ciebie najprostszy przepis na grilla. W grillowaniu papryki potrzebne są tylko 3 składniki: kolorowe papryki, oliwa i koperek. Ćwiartki kolorowej papryki pokrop oliwą i posyp koperkiem. Podczas grillowania musisz być czujny, bo papryka może się przypalić.
Grillowana kukurydza
Kukurydza zawinięta w folię, polana wcześniej oliwą i posypana koperkiem, trafia na ruszt na 40 min. Trzeba ją przewracać, a przed podaniem polać sosem sojowym. To wszystko, co musisz zrobić, grillując kukurydzę!