Obłędne nuggetsy z mielonego mięsa drobiowego. 100 razy lepsze od sklepowych!
Nuggetsy to ulubione danie małych i dużych smakoszy. Kto z nas nie przepada za chrupiącymi kąskami drobiowego mięsa? Niestety gotowe nuggetsy ze sklepu nie są zbyt zdrowe. Jak zrobić ich zdrowszą domową wersję bez zbędnych dodatków chemicznych? To łatwe z tym szalenie prostym przepisem na obłędnie pyszne nuggetsy z mięsa mielonego.
Jak zrobić nuggetsy z mielonego mięsa?
Przepis na domowe nuggetsy z mięsa mielonego drobiowego nie jest skomplikowany. To prosty pomysł na pyszny domowy fast food bez zbędnych chemicznych dodatków i ulepszaczy smaku. Przygotowanie masy mięsnej trwa kilka minut. Tyle samo zajmuje usmażenie nuggetsów na patelni.
Jak więc przyrządzić smaczne domowe nuggetsy z mięsa mielonego? Ten przepis jest nie tylko prosty, ale i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Zachwycające smakiem i aromatem nuggetsy z mielonego kurczaka to świetny pomysł na obiad, kolację lub przekąskę.
- 1. krok – przygotowanie masy mięsnej z mielonego kurczaka i pozostałych składników
- 2. krok – uformowanie nuggetsów i obtoczenie ich w bułce tartej lub pokruszonych płatkach kukurydzianych
- 3. krok – usmażenie nuggetsów na patelni
SKŁADNIKI
- 300 g mięsa mielonego drobiowego
- 100 g żółtego sera
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- bułka tarta lub pokruszone płatki kukurydziane do panierowania
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółty ser pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Mięso mielone przełożyć do miski. Wsypać ser i mąkę ziemniaczaną. Wbić jajko i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
- Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać je w bułce tartej i lekko spłaszczyć. Odkładać na deskę.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim nuggetsy z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na obiad lub jako przekąskę z keczupem, musztardą lub sosem czosnkowym.