Obłędne nuggetsy z mielonego mięsa drobiowego. 100 razy lepsze od sklepowych!

nuggetsy z mielonego mięsa
Autor: Shutterstock Pyszne i chrupiące nuggetsy z mielonego mięsa zachwycają łatwością przygotowania.
łatwy
30 min
4

Nuggetsy to ulubione danie małych i dużych smakoszy. Kto z nas nie przepada za chrupiącymi kąskami drobiowego mięsa? Niestety gotowe nuggetsy ze sklepu nie są zbyt zdrowe. Jak zrobić ich zdrowszą domową wersję bez zbędnych dodatków chemicznych? To łatwe z tym szalenie prostym przepisem na obłędnie pyszne nuggetsy z mięsa mielonego. 

Jak zrobić nuggetsy z mielonego mięsa?

Przepis na domowe nuggetsy z mięsa mielonego drobiowego nie jest skomplikowany. To prosty pomysł na pyszny domowy fast food bez zbędnych chemicznych dodatków i ulepszaczy smaku. Przygotowanie masy mięsnej trwa kilka minut. Tyle samo zajmuje usmażenie nuggetsów na patelni.

Jak więc przyrządzić smaczne domowe nuggetsy z mięsa mielonego? Ten przepis jest nie tylko prosty, ale i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Zachwycające smakiem i aromatem nuggetsy z mielonego kurczaka to świetny pomysł na obiad, kolację lub przekąskę.

  • 1. krok – przygotowanie masy mięsnej z mielonego kurczaka i pozostałych składników
  • 2. krok – uformowanie nuggetsów i obtoczenie ich w bułce tartej lub pokruszonych płatkach kukurydzianych
  • 3. krok – usmażenie nuggetsów na patelni

SKŁADNIKI

  • 300 g mięsa mielonego drobiowego
  • 100 g żółtego sera
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • bułka  tarta lub pokruszone płatki kukurydziane do panierowania
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółty ser pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Mięso mielone przełożyć do miski. Wsypać ser i mąkę ziemniaczaną. Wbić jajko i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  • Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać je w bułce tartej i lekko spłaszczyć. Odkładać na deskę. 
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim nuggetsy z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na obiad lub jako przekąskę z keczupem, musztardą lub sosem czosnkowym.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej